luni, 20 ianuarie 2014

De ce este bine sa mancam sfecla rosie

Bogatia de vitamine (A, C, complexul B) si minerale (fier, magneziu, fosfor, zinc) recomanda consumul de sfecla cu scop in preventia unor probleme de sanatate, dar si ca tratament pentru unele boli incurabile precum cancerul, gratie proprietatilor sale antitumorale. Iata cateva modalitati de a consuma sfecla rosie.
Sucul de sfecla. Ca atare sau in combinatie cu alte radacinoase hranitoare (telina, patrunjel, morcov), sucul poate fi obtinut la storcatorul electric. Trebuie baut proaspat, imediat dupa ce l-ai obtinut, pentru a nu-si pierde propriatatile. Are un gust bogat, de radacinoase, si este mai dificil de baut din aceasta pricina. Specialistii recomanda sa consumi acest suc incepand cu 50 de ml si crescand cantitatea treptat in zilele urmatoare pana la maximum un pahar (250 de ml). In caz contrar, pot aparea greata sau ametelile.
Sfecla fiarta. Sfecla rosie este adesea consumata sub aceasta forma. Salata se prepara din sfecla fiarta, taiata rondele si amestecata cu otet, zahar sau miere si, daca iti place, cu un strop de hrean sau de usturoi. Poti tine acest amestec 1-2 zile la frigider, pana sfecla isi ia aromele, sau il poti consuma pe loc, dupa ce s-a racit. Este o salata gustoasa si eficienta in constipatie, gastrita si chiar probleme dermatologice. Totusi, diabeticii ar trebui sa consume cu prudenta din cauza cantitatii mari de zaharuri.
Salata de sfecla cruda. Sfecla rosie isi lasa toate proprietatile mai ales cand este consumata cruda. In acest caz, chiar si cei cu probleme de obezitate (diabet, hipertensiune) o pot consuma. Rade sfecla si asezoneaza cu ulei se masline, lamaie si verdeturi. Bogatia de fibre din compozitia sa ajuta la reglarea tranzitului intestinal, scaderea nivelului colesterolului rau, cresterea imunitatii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu