vineri, 1 noiembrie 2013

Planta care face minuni pentru sanatate

Aducator de noroc in traditia populara romaneasca, busuiocul este valorificat de secole si ca remediu natural. Busuicul este un bun stimulent al digestiei, are actiune antispasmodica, bactericida, febrifuga (reduce febra), sedativa, carminativa (absoarbe gazele intestinale), diuretica si stomahica (favorizeaza digestia). Planta este si o sursa excelenta de vitamina K, necesara pentru coagularea sangelui, si care joaca un rol important in mentinerea tesutului osos, prevenind osteoporoza, scrie doctorulzilei.ro.

Planta se poate folosi atat intern, cat si extern, sub forma de infuzie, tinctura sau ca ulei esential.

Un compus valoros din planta este uleiul esential, la care se adauga numeroase principii active. Unul dintre acestea este beta-cariofilenul, un element antiinflamator natural, care este de ajutor in artrita reumatoida.

Reduce balonarea

Una dintre cele mai importante indicatii ale remediilor cu busuioc sunt tulburarile digestive: colici, balonare, colita de fermentatie, voma, diaree, spasme digestive si paraziti intestinali. In problemele digestive, se poate incerca infuzia de busuioc (o lingura de planta la 200 ml de apa fiarta; se lasa la infuzat 10 minute si se bea cate un ceai pe zi, intr-o cura de 3-4 zile).

De asemenea, in arsurile la stomac se pune o picatura de ulei de busuioc si una de musetel pe o bucata mica de paine si se consuma inainte de masa.  

In colicile intestinale, colita de fermentatie, balonari, ulcer si infectii urinare se poate face un tratament cu tinctura de busuioc (20 de picaturi diluate in 50 ml de apa, de trei ori pe zi).

INFO PLUS: Infuzia de busuioc mai este de ajutor si in diabet, deoarece normalizeaza nivelul glicemiei, precum si pentru reglarea menstruatiei.

Adjuvant in bolile respiratorii

Remediile pe baza de busuioc sunt indicate si in astm bronsic, guturai, tuse si bronsita. Planta este un aliat al imunitatii, putand combate eficient infectiile virale (raceala, gripa, herpesul). Un studiu german a aratat ca busuiocul poate creste cu 20% productia de anticorpi. In plus, busuiocul contine camfor, care ajuta la degajarea cailor respiratorii.

In gripa, raceala si bronsita este recomandata infuzia preparata dintr-o lingura de busuioc uscat la 200 ml de apa fiarta. Se lasa la infuzat un sfert de ora si se beau trei cani pe zi, dintre care una inainte de culcare. Persoanele cu astm bronsic pot consuma 2 cani cu astfel de infuzie, care poate fi folosita si pentru inhalatii. Aceste inhalatii sunt indicate si persoanelor suferind de rinita.

INFO PLUS: In faringita, se poate face o gargara cu o infuzie preparata dintr-o lingura de busuioc uscat la 200 ml de apa, de doua-trei ori pe zi.  

Vinul de busuioc stimuleaza apetitul

Un alt remediu recomandat mai ales pentru cresterea poftei de mancare este vinul de busuioc. Acesta se prepara dintr-un pumn de frunze proaspete de busuioc, spalate si uscate, care se toaca si se lasa intr-o sticla, in care se toarna un litru de vin rosu si o lingura de miere. Totul se lasa la macerat 5-7 zile, dupa care se filtreaza si se pastreaza intr-o sticla inchisa etans. Se consuma cu 15-30 de minute inainte de masa.

3 indicatii ale uleiului esential de busuioc

1.    Dureri si crampe musculare. Uleiul de busuioc creste circulatia sangvina, iar masajul cu acest remediu reduce crampele si oboseala musculara. Se maseaza zona afectata cu 4 picaturi de ulei de busuioc diluat in 8 picaturi de ulei de masline.

2.    Insomnie. Masajul tamplelor cu ulei esential de busuioc ajuta in perioadele de anxietate si in insomnie. Se amesteca 5 picaturi din acest ulei cu 7 picaturi de ulei de portocale dulci si cu 2 linguri de ulei de masline.

3.    Dureri de cap. Se adauga in apa de baie 5 picaturi de ulei esential de busuioc, care se dizolva intr-o lingura de ulei de migdale dulci.

Atentie!

Uleiul esential de busuioc este contraindicat in primele trei luni de sarcina si in perioada alaptarii. De asemenea, acest ulei poate fi iritant pentru pielea sensibila, de aceea, este indicata testarea lui inainte de a fi utilizat la masaj.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu