Cicoarea, denumita stiintific Cichorium intybus,
care la noi creste si pe marginea drumului, este cunoscuta inca din
antichitate ca leac pentru ficat si pentru digestie, dar si ca remediu
puternic impotriva otravurilor.
Este o planta inalta, supla, aproape lipsita de frunze, cu flori
albastre, inconfundabile, care infloresc de primavera pana toamna
tarziu, la prima ninsoare, pentru ca dezvolta in pamant o radacina
puternica, adevarata farmacie care acum, toamna, este bogata in
substante nutritive si vindecatoare.
Astfel, radacina, care de obicei se recolteaza in octombrie, este plina de vitaminele A, B, C, E si K, dar si de potasiu, calciu, fosfor, cupru, zinc si magneziu.
Are in compozitia ei si inulina, o substanta care scade riscul aparitiei cancerului de colon si mentine oasele sanatoase.
In scop terapeutic, cicoarea se administreaza sub forma de pulbere,
tinctura si infuzie. Pulberea se obtine din radacina de cicoare bine
uscata si maruntita care se macina in rasnita de cafea. Din pulberea
obtinuta se ia cate o lingurita de doua-trei ori pe zi, in caz de raceli
si alte infectii.
Tinctura se poate achizitiona de la plafar sau magazinele de produse
naturiste, dar se poate prepara foarte simplu si acasa. Peste 20 de
linguri de pulbere de radacina, puse intr-un borcan cu capac, se toarna
alcool alimentar de 50 de grade sau votca, amestecand continuu.
Cand toata cantitatea de pulbere a fost acoperita, si deasupra are un
strat de alcool de doua degete, borcanul se inchide ermetic si
continutul se lasa la macerat timp de 12 zile, dupa care se strecoara si
se depoziteaza in sticlute mici, de culoare inchisa. Se pastreaza la
rece timp de doi ani de la data recoltarii radacinei.
Se administreaza cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de pana la trei luni.
Infuzia, un tonic amar, recomandat pentru ficat si
bila, se prepara din doua lingurite de planta uscata peste care se
toarna o cana de apa clocotita. Amestecul se fierbe cinci minute, se
infuzeaza un sfert de ora si se bea dupa mesele principale.
Infuzia are efect hipoglicemiant si scade colesterolul din sange.
Cicoarea stimuleaza functionarea normala a metabolismului si
domoleste pofta de mancare excesiva. In unele tari, cicoarea face parte
din ingredientele pastilelor de slabit. Daca dimineata, pe stomacul gol,
bei una-doua cani cu infuzie de cicoare, scapi de constipatie.
Datorita principiilor amare pe care le contine, cicoarea stimuleaza
functiile hepatice, de aceea se recomanda in caz de hepatita acuta sau
cronica, dischinezie biliara sau colici biliare. De asemenea, poate sa
refaca mucoasa intestinala afectata, in cazul bolnavilor de ulcer, si
poate fi un remediu util contra calculilor renali.
Daca, din motive de sanatate sau economice, nu mai puteti bea cafea
naturala, atunci aflati ca cicoarea poate fi un inlocuitor excelent.
Cicoarea are gust amarui, ca si cafeaua, stimuleaza sistemul nervos si
sporeste puterea de concentrare, iar din comert se poate procura in
diverse combinatii si arome.
Se poate prepara punand doua-trei lingurite de radacina de cicoare
macinata si prajita la o cana de apa. Adaugati zahar sau miere, dupa
plac.
luni, 16 septembrie 2013
Home »
beneficii
,
bila
,
calciu
,
cicoarea
,
cupru
,
diverse
,
ficat
,
fosfor
,
informatii utile
,
magneziu
,
Plante
,
sanatate
,
vitamine
» Remedii naturale pentru bila si ficat
Remedii naturale pentru bila si ficat
03:28
beneficii, bila, calciu, cicoarea, cupru, diverse, ficat, fosfor, informatii utile, magneziu, Plante, sanatate, vitamine
No comments
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu