De regula, condimentele iuti au mare cautare iarna, nu numai pentru
gustul si aroma lor deosebite ci, mai ales, pentru caldura resimtita in
organism odata ce au fost ingerate.
Fiecare stie cum e gustul unei cani de vin fiert in care a fost
presarat si putin piper pisat sau gustul unei ciorbe de fasole pe care o
mancam cu o ceapa zdrobita cu pumnul.
Vara insa, aceleasi condimente, care au capacitatea de a scadea
colesterolul si tensiunea arteriala, cu alte cuvinte de a-ti tine inima
sanatoasa, te ajuta sa transpiri si sa suporti caldura mai usor.
Cercetatorii, dar si nutritionistii spun ca gustul picant al condimentelor stimuleaza metabolismul si te ajuta sa si slabesti.
Piperul, cel mai popular condiment din India,
daruieste mancarii gust si aroma si e nelipsit din bucatariile noastre.
Putini stiu insa, ca piperul trateaza cu succes atat diareea cat si
constipatia, deoarece are calitatea de a regla digestia, diminueaza
durerile de urechi, previne bolile de inima, plamani si ficat, alunga
insomnia, calmeaza durerile de dinti si mentine ochii sanatosi, de aceea
adesea este folosit in retetele de leac. Nu se recomanda persoanelor
care sufera de tulburari inflamatorii ale aparatului digestiv.
Ardeii iuti, verzi sau rosii, proaspeti, uscati sau in otet, sunt
bogati in vitaminele C, A, B si B6 precum si in potasiu, magneziu si
fier. Capsaicina, substanta care le da gustul iute, intepator,
stimuleaza activitatea craniana si productia de endorfina, nimic altceva
decat hormonul fericirii. Ardeiul iute arde caloriile, pune la treaba
metabolismul lenes, previne ulcerul si are efect antiinflamator, fiind,
asadar, un calmant natural.
Hreanul este un detoxifiant de exceptie. Radacina de
hrean, care si iarna se pastreaza in pamant, contine foarte multa
vitamina C si minerale precum fier, potasiu, calciu si magneziu. Hreanul
are proprietati antibiotice, diuretice, antiinflamatoare si
afrodisiace. In cantitati mici, se recomanda si pentru stimularea poftei
de mancare. Se consuma, mai ales, sub forma de salate, simpla sau in
combinatie cu sfacla rosie, langa friptura, tocanita, pilaf sau cartofi
prajiti.
Usturoiul, recunoscut de specialisti ca fiind cel
mai puternic antibiotic natural, distruge bacteriile, te fereste de
infectii, intareste sistemul imunitar si taie pofta de mancare. De
asemenea, usturoiul echilibreaza colesterolul din sange, scade tensiunea
arteriala si minimizeaza riscul aparitiei cancerului de stomac si
colon.
Ceapa trateaza bronsita, insomnia, tine diabetul sub
control, este un calmant de exceptie, fiind recomandata persoanelor
bolnave de nervi sau celor aflate in pragul unui atac de panica. Ceapa
intareste sistemul imunitar, facandu-te mai puternic in fata infectiilor
specifice anotimpului rece.
Ceapa rosie, desi mai scumpa decat ceapa alba si privita de
necunoscatori ca o ciudatenie, are in compozitia ei resveratrol,
considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum. Ca sa te
bucuri de efectele benefice ale cepei rosii, consum-o in stare cruda, la
ciorba, branza, sunca sau in salata de orice fel.
marți, 5 noiembrie 2013
Home »
beneficii
,
boli
,
condimente iuti
,
diverse
,
news
,
noutati
,
piper
,
proprietati
,
sanatate
» Beneficiile condimentelor iuti
Beneficiile condimentelor iuti
07:21
beneficii, boli, condimente iuti, diverse, news, noutati, piper, proprietati, sanatate
No comments
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu