marți, 5 noiembrie 2013

Beneficiile condimentelor iuti

De regula, condimentele iuti au mare cautare iarna, nu numai pentru gustul si aroma lor deosebite ci, mai ales, pentru caldura resimtita in organism odata ce au fost ingerate.

Fiecare stie cum e gustul unei cani de vin fiert in care a fost presarat si putin piper pisat sau gustul unei ciorbe de fasole pe care o mancam cu o ceapa zdrobita cu pumnul.

Vara insa, aceleasi condimente, care au capacitatea de a scadea colesterolul si tensiunea arteriala, cu alte cuvinte de a-ti tine inima sanatoasa, te ajuta sa transpiri si sa suporti caldura mai usor.

Cercetatorii, dar si nutritionistii spun ca gustul picant al condimentelor stimuleaza metabolismul si te ajuta sa si slabesti.

Piperul, cel mai popular condiment din India, daruieste mancarii gust si aroma si e nelipsit din bucatariile noastre. Putini stiu insa, ca piperul trateaza cu succes atat diareea cat si constipatia, deoarece are calitatea de a regla digestia, diminueaza durerile de urechi, previne bolile de inima, plamani si ficat, alunga insomnia, calmeaza durerile de dinti si mentine ochii sanatosi, de aceea adesea este folosit in retetele de leac. Nu se recomanda persoanelor care sufera de tulburari inflamatorii ale aparatului digestiv.

Ardeii iuti, verzi sau rosii, proaspeti, uscati sau in otet, sunt bogati in vitaminele C, A, B si B6 precum si in potasiu, magneziu si fier. Capsaicina, substanta care le da gustul iute, intepator, stimuleaza activitatea craniana si productia de endorfina, nimic altceva decat hormonul fericirii. Ardeiul iute arde caloriile, pune la treaba metabolismul lenes, previne ulcerul si are efect antiinflamator, fiind, asadar, un calmant natural.

Hreanul este un detoxifiant de exceptie. Radacina de hrean, care si iarna se pastreaza in pamant, contine foarte multa vitamina C si minerale precum fier, potasiu, calciu si magneziu. Hreanul are proprietati antibiotice, diuretice, antiinflamatoare si afrodisiace. In cantitati mici, se recomanda si pentru stimularea poftei de mancare. Se consuma, mai ales, sub forma de salate, simpla sau in combinatie cu sfacla rosie, langa friptura, tocanita, pilaf sau cartofi prajiti.

Usturoiul, recunoscut de specialisti ca fiind cel mai puternic antibiotic natural, distruge bacteriile, te fereste de infectii, intareste sistemul imunitar si taie pofta de mancare. De asemenea, usturoiul echilibreaza colesterolul din sange, scade tensiunea arteriala si minimizeaza riscul aparitiei cancerului de stomac si colon.

Ceapa trateaza bronsita, insomnia, tine diabetul sub control, este un calmant de exceptie, fiind recomandata persoanelor bolnave de nervi sau celor aflate in pragul unui atac de panica. Ceapa intareste sistemul imunitar, facandu-te mai puternic in fata infectiilor specifice anotimpului rece.

Ceapa rosie, desi mai scumpa decat ceapa alba si privita de necunoscatori ca o ciudatenie, are in compozitia ei resveratrol, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum. Ca sa te bucuri de efectele benefice ale cepei rosii, consum-o in stare cruda, la ciorba, branza, sunca sau in salata de orice fel.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu