Specialiştii spun că cicoarea este una dintre cele mai generoase
surse de vitamine (A, B, C, E şi K), cu un conţinut bogat în săruri
minerale (potasiu, fosfor, calciu, zinc şi magneziu), în ulei volatil,
dar şi în compuşi amari, precum inulina, substanţă care scade riscul
apariţiei cancerului de colon şi ajută la sănătatea oaselor.
Stimulează secreţia de bilă
Pentru
persoanele care au pietre la vezica biliară, crizele de bilă sunt
chinuitoare. Terapeuţii au o veste bună pentru aceşti bolnavi. Decoctul
de cicoare este un remediu excelent, deoarece rădăcina plantei conţine
taninuri, substanţe care stimuleză secreţia de bilă şi ajută la
eliminarea substanţelor care contribuie la formarea calculilor. Mai
mult, dacă aceste pietre nu au dimensiuni prea mari, încât să blocheze
canalele excretoare, cura cu decoct de cicoare poate ajuta chiar la
evacuarea calculilor biliari.
Eficientă şi în litiaza renală
Datorită
principiilor amare, a insulinei şi a colinei, cicoarea are efecte
diuretice şi stimulează producţia de urină. Aceste substanţe active
conţinute de plantă previn formarea calculilor renali, facilitând
eliminarea fără complicaţii a calculilor existenţi.
Stimulează pofta de mâncare
În
zilele foarte aglomerate, dar şi în perioada examenelor, pentru a face
faţă eforturilor intelectuale şi stresului, fitoterapeuţii ne
recomandă să bem „cafeluţa de cicoare". Licoarea care înlocuieşte
cafeaua naturală are şi alte efecte terapeutice: stimulează pofta de
mâncare, este un bun adjuvant în tratamentul afecţiunilor biliare şi
hepatice. Totodată, cafeluţa de cicoare este la fel de eficientă şi în
combaterea acneii şi constipaţiei.
Are efect sedativ
Pentru
persoanele care au stări de agitaţie, care suferă de insomnie sau se
confruntă cu tulburări nervoase datorate stresului, preparatele din
rădăcină de cicoare sunt leacuri dovedite cu efect sedativ.
Revigorează memoria
„ Cercetările mai recente menţionează că rădăcina de cicoare conţine şi
insulină, fiind o speranţă de viaţă pentru diabetici. Cafeaua de
cicoare, preparată din rădăcina plantei, calmează durerile abdominale şi
nu prezintă riscul dependenţei. În plus, acest sortiment de cafea
revigorează memoria şi combate oboseala în cazul persoanelor care
desfăşoară activităţi intelectuale intense.
În astfel de
situaţii, specialiştii recomandă un consum zilnic de două căni. Cafeau
de cicoare se poate obţine în casă prin măcinarea rădăcinii de cicoare
în râşniţa de cafea. De asemenea, acest sortiment de cafea se poate
procura de la magazinele cu produse naturiste" spune Eugen Giurgiu,
doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Leac pentru problemele digestive
Terapeuţii
apreciază că ceaiul de cicoare combate cu succes digestia leneşă, tusea
şi anemiile. Consumată zilnic, infuzia este foarte bună şi pentru
problemele digestive, asociate stresului, cum ar fi scăderea sau
creşterea poftei de mâncare.
Decoctul de cicoare elimină toxinele
Potrivit
unui studiu recent, infuzia de cicoare este un filtru care ajută la
eliminarea toxinelor din organism şi are beneficii în tratamentul unor
afecţiuni reumatice, precum guta, reumatismul şi artrita.
Reţetele săptămânii
Infuzia
de cicoare se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate de plantă la o
cană cu apă clocotită; se administrează câte două căni pe zi.
Cafeau
de cicoare se prepară din două linguriţe de rădăcini de cicoare (
prăjite puţin şi măcinate cu ajutorul râşniţei de cafea) şi o cană de
200 ml de apă. Băutura se fierbe timp de cinci minute, apoi se
îndulceşte cu miere sau cu fructoză. Se recomandă câte două căni pe zi.
Siropul de cicoare se prepară dintr-un litru de infuzie în care
se adaugă 800 g de zahăr şi se fierbe la foc potrivit, până în momentul
când lichidul devine gros, de consistenţa smântânii. Siropul este
indicat în afecţiunile digestive ale copiilor (câte o linguriţă de trei
ori pe zi). De asemenea, acest sirop combate accesele de tuse.
Decoctul
de rădăcină : Se fierbe o linguriţă de rădăcină uscată şi mărunţită
într-o cană şi jumătate de apă timp de cinci minute. Ceaiul se bea
călduţ, porţionat în trei prize, înaintea meselor principale. Cura de
două săptămâni creşte secreţia de bilă, contribuind şi la regenerarea
celulei hepatice, îndeosebi în cazul persoanelor care consumă mult
alcool.
Prevenţie: Când este consumată în exces, cicoarea poate să favorizeze apariţia gazelor şi a diareei.
miercuri, 9 octombrie 2013
Home »
beneficii
,
boli
,
cicoarea
,
diverse
,
informatii utile
,
minerale
,
news
,
noutati
,
proprietati
,
sanatate
,
vitamine
» Cicoarea una dintre cele mai generoase surse de vitamine
Cicoarea una dintre cele mai generoase surse de vitamine
02:05
beneficii, boli, cicoarea, diverse, informatii utile, minerale, news, noutati, proprietati, sanatate, vitamine
No comments
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu