Castanele comestibile sunt fructele unei specii de
castan. Ele se coc pe la mijlocul lui octombrie si sunt bogate in
carbohidrati si sarace in grasimi, avand o compozitie foarte
asemanatoare cu cea a graului. Castanele sunt o sursa importanta de
hidrati de carbon, fosfor, lecitina si vitamina C. Sunt bogate in
proteine, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc si potasiu.
In 100 de grame de castane coapte sunt circa 200 de calorii, mai mult
de jumatate din acestea venind din carbohidrati. O portie de castane
aduce circa 10% din necesarul de proteine zilnic, in cadul unei diete de
2000 de calorii.
In 100 de grame de castane se gaseste 13% din
necesarul zilnic de vitamina B1 si aproximativ 10% din restul de
vitamine necesar din grupul B. Cantitatea de vitamina C este demna de
luat in seama, in 100 de grame de castane fiind 48% din necesarul
zilnic.
Castanele sunt foarte bogate in calciu,
200 de grame au circa 5% din necesarul zilnic, si fier, circa 7%. Sunt o
sursa importanta de magneziu, o portie de castane aducand circa 8% din
necesarul zilnic, de fosfor - 8% din necesar, si 10% din necesarul de
potasiu. Castanele comestibile sunt bogate in fibre, in 100 de grame de
castane fiind trei grame de fibre.
Castanele sunt ideale pentru sustinerea sistemului
imunitar si sunt unul dintre alimentele care combat acneea prin aportul
mare de zinc pe care il aduc. Castanele au un aport ideal intre sodiu si
potasiu, ceea ce face din aceste frute un aliment ideal pentru reglarea
tensiunii si sustinerea activitatii cardiace.
Ceea ce este demn de remarcat in compozitia castanelor comestibile
sunt acizi grasi acid palmitic si acid oleic, care se gasesc in
cantitati mai mari decat in uleiul de masline. Date fiind beneficiile pe
care le au pentru sanatate castanele coapte in cuptor, pe flacara
intr-un vas de tuci sau pe jar sunt o buna solitie daca ai chef de
rontait.
vineri, 4 octombrie 2013
Home »
beneficii
,
boli
,
calciu
,
carbohidrati
,
castane
,
fier
,
magneziu
,
mangan
,
news
,
octombrie
,
potasiu
,
proprietati castane
,
proteine
,
sanatate
,
zinc
» Castanele sunt o sursa importanta vitamine si proteine
Castanele sunt o sursa importanta vitamine si proteine
05:31
beneficii, boli, calciu, carbohidrati, castane, fier, magneziu, mangan, news, octombrie, potasiu, proprietati castane, proteine, sanatate, zinc
No comments
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu