marți, 1 septembrie 2015

Leguma care reduce riscul de aparitie a cancerului

Ciupercile sunt alimente care pot fi incluse in orice preparat culinar. Sunt pe cat de gustoase si satioase, pe atat de sanatoase. O serie de studii epidemiologice au demonstrat ca un consum frecvent de ciuperci ajuta la diminuarea riscului de boli cardiovasculare, anumite forme de cancer si alte boli cronice, mai ales la nivelul intestinului.

Ciupercile contin diferite glucide care au demonstrat actiuni benefice asupra sanatatii. Ele au in compozitie fibre alimentare care joaca un rol important in reglarea tranzitului intestinal si prevenirea constipatiei. Un alt compus al ciupercilor este amidonul rezistent, un tip de zahar care asemenea fibrelor alimentare nu este distrus in cursul digestiei si ajunge intact in colon. Sub actiunea florei intestinale (bacterii benefice prezente in intestin), acest amidon ajuta la prevenirea tulburarilor digestive.

Potrivit unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. Aceste efecte au fost studiate in cazul cancerului de san si de colon. Insa sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea in ce masura consumul de ciuperci poate reduce riscul de aparitia a acestor forme de cancer. Cercetarile au loc mai ales in tarile asiatice, unde tratamentele naturale pe baza de ciuperci sunt foarte populare. Cele mai cunoscute ciuperci medicinale sunt Miitake si Shiitake, utilizate pentru proprietatile lor antitumorale. La japonezi, ciupercile Shiitake sunt folosite in tratarea bolilor de inima, pentru fortificarea sistemului imunitar si pentru cresterea rezistentei la boli virale.

In tara noastra cele mai cunoscute ciuperci comestibile sunt champignon (Agaricus bisporus), buretii de fag (Pleurotus), manatarca (Boletus edulis). Recomandarea insistenta a medicilor este sa nu cumparam ciuperci decat din surse sigure, ambalate si etichetate. Altfel, riscam sa punem pe masa ciuperci otravitoare, care provoaca intoxicatii grave ce se pot solda cu deces. Risc de intoxicatii pot provoca si ciupercile comestibile care au crescut intr-o zona in care sunt prezente substante toxice in sol sau in vecinatatea celor otravitoare incrucisandu-se cu ele. De aceea este bine sa evitam cumpararea ciupercilor de la vanzatori ambulati in ideea ca le cunoastem soiul. Nu stim insa cu siguranta de unde provin.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu