joi, 4 septembrie 2014

Cele mai sanatoase fructe si legume ale toamnei

Probabil te intrebi de ce sunt aceste fructe si legume "de toamna" daca le putem gasi in piete si supermarket-uri si in restul anului. Raspunul e simplu: este recomandat sa le consumam in sezonul in care apar, pentru ca acestea sa fie proaspete si sa ne putem bucura de toate proprietatile lor benefice.
Iata care sunt fructele si legumele care apar toamna:
Merele
Sunt primele fructe la care ne gandim odata cu inceperea toamnei. Aceste fructe foarte populare au foarte multe beneficii pentru sanatate, motiv pentru care a aparut si vorba "Mancand un mar pe zi tii doctorul la distanta". Merele au in medie 80 de calorii (depinde de marimea sa), nu au grasimi si nici colesterol. Contin in medie 22 de grame de carbohidrati, dintre care 16 g de zahar si 5 g de fibre dietetice.
Printre cele mai importante beneficii ale acestui fruct se numara prevenirea bolii Alzheimer, protejatea impotriva Parkinson, prevenirea diferitelor tipuri de cancer, scarea riscului diabetului, reducerea colesterolului, mentinerea sanatatii inimii, combaterea diareei, dar si a constipatiei, prevenirea si ameliorarea hemoroizilor si stimularea sistemului imunitar.
Dovleacul
Este o alta vedeta a toamnei, fiind atat bogat in antioxidanti si vitamine, dar avand si un gust dulce foarte placut. 100 de grame de dovleac contin 26 de calorii si 6,5 grame de carbohidrati. Este bogat in vitaminele A, C, E si K si in potasiu, calciu, magneziu si fosfor. Printre cele mai importante beneficii ale sale se numara imbunatatirea vederii, stimularea pierderii in greutate, reducerea nivelului de colesterol rau, diminuarea riscului de cancer, imbunatatirea starii de spirit si intarirea sistemului imunitar.
Gutuile
Aceste fructe atat de parfumate, nu se consuma proaspete din cauza astringentei lor, ci sub forma de compot, in prajituri sau sub forma de jeleuri si gemuri. Sunt foarte bogate in vitaminele A, B, C si PP, in saruri minerale, carbohidrati si fibre. Printre cele mai importante beneficii ale acestui fruct se numara tratarea insuficientei pancreatice, inhibarea dezvoltarii de microorganisme care declanseaza hepatita A, B si C, imbunatatirea digestiei, ameliorarea diareei si a hemoroizilor, ameliorarea bolilor de natura canceroasa. De asemenea, sunt foarte bune pentru a face greata de dimineata sa treaca si sunt recomandate si in caz de anemie.
Spanacul
Este foarte bogat in substante nutritive: doar prin consumul unei cesti, ofera jumatate din necesarul zilnic de vitamina A. Contine si vitaminele C si K, fier, calciu, acid folic si vibre. Printre cele mai importante beneficii ale acestei legume se numara prevenirea constipatiei, echilibrarea zaharului din sange, incetinirea diviziunii celulare in cazul cancerului de stomac si piele, ajuta la formarea unui sistem nervos sanatos, lupta impotriva declansarii aterosclerozei, reduce acneea si ridurile, protejeaza ochii de aparitia cataractei si regleaza tensiunea arteriala.
Nucile
Contin o bogata sursa de energie, avand multi nutrienti, antioxidanti si vitamine. Se consuma de regula ca ingredient in diferite retete sau ca gustare intre mesele principale si au numeroase beneficii pentru sanatate. Iata cateva dintre ele: stimularea memoriei, combaterea depresiei, prevenirea bolilor cardiovasculare, prevenirea cancerului, combaterea insomniei, fortificarea si regenerarea parului si prevenirea imbatranirii premature a pielii. De asemenea, potolesc rapid foamea si ofera o senzatie indelungata de satietate, deci te ajuta sa slabesti.
Sfecla rosie
Este bogata in vitaminele B si C, in magneziu, fier, cupru, mangan, potasiu si fibre. Printre beneficiile sale se numara protejarea copilului inca din timpul vietii intrauterine (protejeaza fetusul de mutatii), previne cancerul si varicele, scade tensiunea, combate constipatia, stabilizeaza glicemia celor care sufera de diabet si stimuleaza functionarea normala a celulelor hepatice.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu