marți, 12 august 2014

Carnea la gratar este cancerigena

Carnea gătită la grătar poate fi şi mai nesănătoasă decât cea prăjită în ulei, din cauza unor substanţe cancerigene. Cauza de îngrijorare este constituită de doi compuşi diferiţi care se pot forma în timpul gătitului pe grătar, cunoscuţi ca fiind cancerigeni, potrivit Huffington Post.
Medicul Colleen Doyle a afirmat că aminele heterociclice (HCA) se formează în mâncăruri bogate în proteine când acestea sunt preparate la o temperatură foarte ridicată, precum cea a grătarului din curte.
De asemenea, cealaltă substanţă, hidrocarbura aromatică policiclică (PAH), se formează când grăsimea din carne se scurge şi arde pe grătar, provocând fum. Astfel, compuşii se pot depozita pe alimentul gătit.
Mai multe studii de specialitate au descoperit legături între aceşti compuşi carcinogeni şi forme grave de cancer. Un studiu, citat de Health.com, precizează că consumul regulat de carne bine făcută, indiferent de modalitatea de preparare, ar creşte cu 60 la sută posibilitatea apariţiei cancerului de pancreas.
Institutul pentru cancer din Statele Unite a menţionat că, un regim cu un nivel mare de amine heterociclice este cauza unui risc ridicat de cancer la sân, colon, ficat, piele, plămân şi prostată. În ceea ce priveşte dietele cu multe hidrocarburi aromatice policiclice, acestea au fost relaţionate cu leucemie, infecţii gastrointestinale şi cancer pulmonar.
Totuşi, există câteva modalităţi de a preveni apariţia acestor compuşi în timpul preparării la grătar a cărnii de porc, pui sau peşte.
Cu cât este tăiată mai subţire felia de carne, cu atât va cădea mai puţină grăsime pe grătarul încins. De asemenea, peştele şi puiul au un nivel mai scăzut de aminoacizi care duc la producerea de HCA. Îndepărtarea pieii de pe carnea de pui poate fi şi ea utilă.
Un alt aspect important îl constituie timpul efectiv în care carnea stă pe grătar. Astfel, este recomandat acesta să fie cât mai scurt. Expunerea la temperatura ridicată a grătarului poate fi limitată prin preîncălzirea cărnii la cuptor sau la microunde pentru câteva minute.
Este de precizat că şi marinarea cărnii cu doar 30 de minute înainte de preparare limitează formarea compuşilor carcinogeni. Condimentele şi aromele oferă protecţie, printre acestea numărându-se ardeiul gras, cimbrul, salvia, usturoiul şi mai ales rozmarinul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu