miercuri, 26 martie 2014

Alunele pline de proteine si fibre

Iata care sunt motivele pentru care este bine sa incluzi alunele în alimentatia ta zilnica:

Contin proteine usoare si fibre

Pe langa grasimi, continutul de proteine si de fibre face din alune o gustare consistenta si sanatoasa. O mana de alune sau de nuci reprezinta o gustare sanatoasa. In general, nu trebuie depasita aceasta cantitate zilnica, pentru ca alunele au multe calorii si pot îngrasa. Atentie: pentru o digestie usoara, este cel mai indicat sa consumati alunele si alte fructe oleaginoase separat! Continutul bogat în grasimi si în proteine întarzie digestia alimentelor cu care sunt combinate. De exemplu, daca se amesteca cu fulgi de porumb, bogati în carbohidrati, sau cu fructe, le pot provoca acestora fermentatie. Acest lucru este valabil pentru toate alimentele bogate în proteine si în grasimi, nu doar pentru alune.

Sunt bogate în minerale si în vitamine

Sunt o sursa importanta de magneziu, potasiu, dar si de calciu, utile în controlul hipertensiunii arteriale. De asemenea, contin vitamina E si vitamine din complexul B.

 Contin flavonoizi cu proprietati antioxidante

Flavonoizii ajuta organismul sa lupte cu radicalii liberi produsi de agresiunile externe: stres, infectii, poluare, alimente procesate. Ei se gasesc si în ceaiul verde, în fructe de padure, mere, ceapa si în ciocolata neagra. Imbunatatesc circulatia si functionarea creierului.

Sursa de grasimi sanatoase, tin colesterolul „rau” sub control

Alunele contin 60% grasimi. Acestea sunt formate în cea mai mare parte din acizi grasi esentiali, mononesaturati, printre care acidul linoleic. Grasimile mononesaturate sunt recomandate persoanelor cu niveluri crescute de colesterol „rau” în sange. Ele protejeaza vasele de sange de efectele acestui tip de colesterol, prevenind îngrosarea peretilor arteriali. In acest mod, alunele si fructele oleaginoase previn boli precum hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale, cardiopatia ischemica si infarctul miocardic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu