miercuri, 12 februarie 2014

Ouale si spanacul ajuta sanatate ochilor

Spanac împotriva bolilor oculare
Spanacul conţine luteină şi zeaxantină, două substanţe nutritive care acţionează ca antioxidanţi la nivelul ochilor.
Astfel, un consum constant de spanac reduce cu 23% riscul de a suferi de afecţiuni oculare precum degenerescenţa maculară (provoacă distrugerea vederii centrale) sau cataractă.
Surse importante în aceşti antioxidanţi sunt şi salata, varza, broccoli şi varza de Bruxelles.
Ouăle au un efect protector
Acestea au acţiune benefică asupra ochilor, fiindcă sunt bogate în 13 vitamine şi minerale, aminoacizi şi în luteină şi zeaxantină, la fel ca şi spanacul. Toate aceste substanţe nutritive au un rol important în prevenirea bolilor oculare, fapt pentru care consumul de gălbenuş, de 2-3 ori pe săptămână, este esenţial pentru menţinerea sănătăţii ochilor.
Peştele gras previne uscarea ochilor
Acizii graşi Omega-3 din compoziţia peştelui gras îmbunătăţesc vederea, deoarece aceştia se găsesc, în mod normal, şi la nivelul retinei. Un nivel scăzut de Omega-3 determină apariţia sindromului ochilor uscaţi. De aceea, nutriţioniştii ne recomandă să consumăm ton, macrou, păstrăv sau somon de 2-3 ori pe săptămână.
Broccoli încetineşte efectele îmbătrânirii
Dacă vrei ca organismul tău să asimileze cât mai multă luteină, zeaxantină şi vitamina C, substanţe necesare pentru o vedere ageră, nu uita de broccoli. Studiile au dovedit că această legumă verde reduce procesul de slăbire a vederii declanşat de înaintarea în vârstă. Aşadar, include-o în dieta ta cel puţin o dată pe săptămână.
Citricele te feresc de cataractă
Cantitatea mare de vitamina C din compoziţia portocalelor, mandarinelor sau clementinelor protejează corneea şi cristalinul de cataractă, o afecţiune care atacă ochii, mai ales la personele care au depăşit vârsta de 65 de ani. Pentru a preveni apariţia acestei boli, consumă în fiecare zi citrice, ca atare sau sub formă de suc proaspăt.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu