vineri, 1 noiembrie 2013

Efecte secundare ceaiuri

O ceasca de ceai aromat este un binemeritat rasfat, bun in orice moment al zilei. Dar iei in calcul si efectele secundare ale ceaiurilor de plante? Uneori efectele negative sunt mai importante decat beneficiile.

Multe din ceaiurile din plante actioneaza ca adevarate medicamente cu efect direct si imediat fie asupra celulei nervoase si a altor organe, in special ficat, rinichi, inima si tub digestiv.

Unele dintre cele mai populare ceaiuri din plante determina cresterea tensiunii arteriale, a pulsului, sau pot provoca stari de ameteala, crampe si diaree, ori constipatie. Exista ceaiuri care, in cazul in care se depasesc dozele, pot provoca halucinatii sau pot avea alte efecte asupra starii de spirit.

Efecte de acest gen nu trebuie sa mire, in conditiile in care o mare parte din medicamentele pe care le consumam in mod uzual sunt preparate din substante extrase din plante, iar jumatate dintre medicamente au in componenta ingrediente active extrase din plante. Concluzia este ca plantele nu sunt doar niste ierburi fara efect, sunt medicamente, iar in unele dintre ele concentratia principiilor active este foarte mare, uneori chiar peste cea din pilule.

In plus, ceaiurile din plante pot contine o multime de impuritati si componente active cu o varietate de efecte adverse posibile. Tocate, amestecate aceste impuritati sunt insesizabile. Foarte importanta este si cantitatea de ceai folosita. Regula este valabila si daca este vorba despre ceaiuri de plante sau de ceai verde, negru sau alb. In consecinta este de dorit ca indiferent de tipul de ceai pe care il folosesti, sa respecti doza recomandata si numarul de ceaiuri indicate pe o zi.

Ceaiurile din plante pot contine doar un ingredient activ, dar pot ajunge si pana la 20 de alte substante cu efect asupra organismului, substante continute in frunze si flori.

Solutia la indemana este sa-ti consulti medicul sau sa intreb farmacistul despre efectele reale si doza recomandata de ceai din plante, ca sa stii daca iti este cu adevarat util sau din contra.

Iata care sunt efectele secundare ale ceaiurilor de plante
Ceaiul de ginseng - stimuleaza intens glanda tiroida si cea suprarenala ceea ce determina o crestere a tensiunii si a pulsului. Intervereaza cu actiunea unor medicamente. 
Ceaiul de tei - produce somnolenta, ameteala si scade pulsul.
Ceaiul de menta - poate provoca constipatie si poate creste tensiunea.
Ceaiul de soc - poate induce deshidratare prin ceresteresa intenasa a transpiratiei si a diurezei.
Exista ceaiuri care induc insomnia, scad capacitatea de absorbtie a unor nutrienti si a vitaminelor. Din categorie fac parte ceaiul verde si negru.

Din fericire exista si ceaiuri sigure. Acestea sunt ceaiul de iris, lamaita, anason, macese, zmeura si citronela.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu