sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Ceapa este buna pentru tratarea tusei

Retine insa un sfat valoros, si anume acela de a nu mai decoji prea mult ceapa, deoarece cu cat arunci mai mult din ea, cu atat pierzi mai multe substante benefice. Iar daca dupa o masa la care ai servit si ceapa esti nevoit sa socializezi iar periuta de dinti nu iti este la indemana, consuma cateva felii de portocala sau poti chiar sa mesteci cateva coji de portocala, care fac minuni in privinta mirosului specific de ceapa.
Si daca nu esti un consumator frecvent de ceapa, efectele sale benefice asupra sanatatii cu siguranta iti vor schimba parerea. Iata cateva dintre minunatiile pe care le poate face aceasta leguma banala.

Ceapa este considerata de multi un antibiotic natural care ajuta organismul sa lupte impotriva stafilococilor, are efect asupra tusei, actioneaza ca un emolient, sedativ, digestiv, calmant. Ceapa este medicamentul naturist cel mai frecvent utilizat in trecut de parintii si bunicii nostri pentru gripa si raceala. 

Are proprietati antibiotice, antiinflamatoare (de efect pentru guta si artrita), antiseptice (lupta impotriva bacteriilor, inclusiv E. Coli si Salmonella, infectii la nivelul tractului urinar), antimicrobiene si carminative (de efect pentru constipatie si balonari).

Este o sursa bogata de fier (previne anemia), fibre, potasiu (cu rol in echilibrul electrolitic al organismului), vitaminele A (protejeaza pielea si mucoasele), B (ajuta la cresterea metabolismului, imbunatatirea sistemului imunitar si a celui nervos si mentinerii sanatatii pielii si muschilor) si C (creste rezistenta sistemului imunitar). 

100 de grame de ceapa aduc doar 44 de calorii in corp si asigura o doza insemnata de fibre, necesare bunei desfasurari a tranzitului intestinal, dar care ajuta si la scaderea nivelului de cholesterol si, astfel, la reducerea riscului de afectiuni ale inimii. 

Coaja de ceapa contine quercitina, un antioxidant extrem de important care previne formarea cheagurilor de sange, astmul, diabetul, ateroscleroza si infectiile la nivelul tractului digestiv si, mai mult decat atat, are proprietati antiinflamatoare care tin la distanta diferite tipuri de cancer.

De asemenea, ceapa contine sulf, care are un rol protector asupra ficatului, mai ales atunci cand combinam, de exemplu, o salata de legume cu ceapa la o friptura de vita. Acest mix este perfect pentru stimularea transportului aminoacizilor catre creier si sistemul nervos in general, asigurandu-se astfel o stare psihica echilibrata.

Ceapa este in acelasi timp o sursa bogata de crom, un mineral care asigura sensibilitate adecvata la insulina, hormonul secretat de pancreas pentru a “escorta” zaharul la nivelul celulelor si astfel scazand sansele de diabet.

Si pielea are de castigat de pe urma banalei cepe. Studiile arata ca sucul proaspat de ceapa aplicat de arsurile minore sau ciupiturile de insecte grabeste vindecarea si regenerarea tesuturilor. Si nu te speria daca te ustura un pic, efectul este garantat.

O masca eficienta contra pistruilor si a cuperozei poate avea la baza ingrediente naturale cu maxim efect, cum ar fi de exemplu sucul de ceapa amestecat cu ulei de masline, la care se adauga suc proaspat de castravete, pentru un plus de prospetime si hidratare.

Iar pentru ca suntem in acea perioada a anului in care mainile au foarte mult de suferit din cauza frigului, poti incerca un remediu naturist pe baza de suc de ceapa si miere, in parti egale, care ajuta la tratarea crapaturilor pielii si echilibrarea pH-ului.

Trebuie sa tineti cont insa ca exista si contraindicatii, adresate in special bolnavilor de gastrita, celor care sufera de sindrom de colon iritabil sau colita, si este recomandat consumul treptat si in cantitati mici astfel incat organismul sa se obisnuiasca, deoarece ingestia unei cantitati nepotrivite poate diminua peristaltismul gastric, ingreunand digestia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu