duminică, 17 august 2014

Fructe de mare sunt bogate in vitamine si minerale

Din categoria fructelor de mare fac parte crevetii, homarii, crabii, langustele, scoicile, caracatitele si sepiile. Toate acestea reprezinta o sursa bogata de minerale si vitamine, iar cel mai important aspect legat de fructele de mare este ca trebuie sa fie proaspete cand le consumati. Cel mai bine este sa le cumparati vii, pentru ca sunt foarte perisabile, si aveti grija cu cele pe care le cumparati congelate!
Este important ca atunci cand sunt refrigerate sa nu intrerupem lantul de frig si sa le consumam in cel mai scurt timp, deoarece se pot altera si se pot contamina cu agenti patogeni.
Crevetii
Se afla printre cele mai populare fructe de mare si pot fi folositi in sosuri, in salate, pregatiti la gratar (daca sunt de dimensiuni mai mari). Crevetii contin substante puternic antiinflamatoare, vitamina B12, magneziu, cupru si zinc. De asemenea, crevetii contin cantitati generoase de acizi grasi Omega 3, care previn imbatranirea prematura. Sunt bogati in triptofan, un aminoacid esential, precursor al serotoninei (asa numitul hormon al fericirii) si in iod.
Crabii
Au un continut scazut de grasimi si au putine calorii si din aceste motive sunt ideali pentru persoanele care sufera de boli ale inimii. Carnea de crab este bogata in fosfor, iod si lecitina, iar cromul continut are un rol important in pastrarea glucozei in nivelurile normale. Crabii se pot consuma fierti, pregatiti la cuptor, prajiti sau pe gratar, si sunt deliciosi in salate, cu dressinguri de iaurt sau maioneza.
Homarii
Contin cupru, seleniu, potasiu si acizi grasi Omega 3 si ajuta la prevenirea bolilor de rinichi si la intarirea sistemului imunitar. Homarii se servesc fierti, in supe, în salate sau prajiti, si sunt benefici si pentru bolnavii de artrita.
Midiile
Contin numeroase saruri minerale, fier si fosfor, precum si vitaminele A, B2, B1, B6, vitamina C si vitamina K. Carnea midiilor are un continut redus de grasimi si este ideala in curele de slabire. Midiile sunt delicioase cu sosuri, însotite de orez, sau in paste.
Stridiile
Binecunoscute pentru calitatile lor afrodisiace, sunt bogate si in zinc, si ajuta la cresterea numarului de spermatozoizi al unui barbat. Barbatii ar trebui sa consume zilnic 11 mg de zinc pe zi, iar in 200 grame de stridii se pot gasi 13 mg de zinc. Stridiile contin minerale importante cum ar fi seleniul, manganul, magneziul, fluorul, cuprul si potasiul.
Stridiile sunt recomandate spre a fi consumate de barbatii cu probleme ale sistemului reproducator deoarece contin aminoacizi si peptide cu rol specific in stimularea productiei de testosteron. Stridiile se recomanda si persoanelor cu diverse afectiuni oftalmologice de tipul degenerescentei maculare, afectiune ce provoaca pierderea treptata a vederii.
Algele
In tarile asiatice, algele sunt considerate de asemenea fructe de mare. Cea mai cunoscuta alga marina verde albastra este spirulina, care creste imunitatea, imbunatateste memoria si contine vitamina B12.
Acizii grasi Omega 3 se regasesc din abundenta in fructele de mare si sunt recunoscuti pentru rolul de protector al sistemului circulator. 90 de grame de midii contin 700 mg de acizi grasi Omega 3, exact doza zilnica recomandata de medici si nutritionisti. Acizii grasi Omega 3 continuti in fructele de mare au un important efect antiinflamator la nivelul creierului, iar femeile care includ in dieta lor fructe de mare au o predispozitie mai scazuta la a dezvolta cancer de san.
Daca ai un fond alergic sensibil, este recomandat sa consumi fructele de mare cu atentie, deoarece in cazul in care nu sunt bine preparate sau sunt alterate, ele genereaza o histamina, o substanta care provoaca reactii alergice.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu