Din categoria fructelor de mare fac parte
crevetii, homarii, crabii, langustele, scoicile, caracatitele si
sepiile. Toate acestea reprezinta o sursa bogata de minerale si
vitamine, iar cel mai important aspect legat de fructele de mare este ca
trebuie sa fie proaspete cand le consumati. Cel mai bine este sa le
cumparati vii, pentru ca sunt foarte perisabile, si aveti grija cu cele
pe care le cumparati congelate!
Este important ca
atunci cand sunt refrigerate sa nu intrerupem lantul de frig si sa le
consumam in cel mai scurt timp, deoarece se pot altera si se pot
contamina cu agenti patogeni.
Crevetii
Se afla printre cele mai populare fructe de mare si pot fi folositi in sosuri, in salate, pregatiti la gratar (daca sunt de dimensiuni mai mari). Crevetii contin substante puternic antiinflamatoare, vitamina B12, magneziu, cupru si zinc. De asemenea, crevetii contin cantitati generoase de acizi grasi Omega 3, care previn imbatranirea prematura. Sunt bogati in triptofan, un aminoacid esential, precursor al serotoninei (asa numitul hormon al fericirii) si in iod.
Se afla printre cele mai populare fructe de mare si pot fi folositi in sosuri, in salate, pregatiti la gratar (daca sunt de dimensiuni mai mari). Crevetii contin substante puternic antiinflamatoare, vitamina B12, magneziu, cupru si zinc. De asemenea, crevetii contin cantitati generoase de acizi grasi Omega 3, care previn imbatranirea prematura. Sunt bogati in triptofan, un aminoacid esential, precursor al serotoninei (asa numitul hormon al fericirii) si in iod.
Crabii
Au un continut scazut de grasimi si au putine calorii si din aceste motive sunt ideali pentru persoanele care sufera de boli ale inimii. Carnea de crab este bogata in fosfor, iod si lecitina, iar cromul continut are un rol important in pastrarea glucozei in nivelurile normale. Crabii se pot consuma fierti, pregatiti la cuptor, prajiti sau pe gratar, si sunt deliciosi in salate, cu dressinguri de iaurt sau maioneza.
Au un continut scazut de grasimi si au putine calorii si din aceste motive sunt ideali pentru persoanele care sufera de boli ale inimii. Carnea de crab este bogata in fosfor, iod si lecitina, iar cromul continut are un rol important in pastrarea glucozei in nivelurile normale. Crabii se pot consuma fierti, pregatiti la cuptor, prajiti sau pe gratar, si sunt deliciosi in salate, cu dressinguri de iaurt sau maioneza.
Homarii
Contin cupru, seleniu, potasiu si acizi grasi Omega 3 si ajuta la prevenirea bolilor de rinichi si la intarirea sistemului imunitar. Homarii se servesc fierti, in supe, în salate sau prajiti, si sunt benefici si pentru bolnavii de artrita.
Contin cupru, seleniu, potasiu si acizi grasi Omega 3 si ajuta la prevenirea bolilor de rinichi si la intarirea sistemului imunitar. Homarii se servesc fierti, in supe, în salate sau prajiti, si sunt benefici si pentru bolnavii de artrita.
Midiile
Contin numeroase saruri minerale, fier si fosfor, precum si vitaminele A, B2, B1, B6, vitamina C si vitamina K. Carnea midiilor are un continut redus de grasimi si este ideala in curele de slabire. Midiile sunt delicioase cu sosuri, însotite de orez, sau in paste.
Contin numeroase saruri minerale, fier si fosfor, precum si vitaminele A, B2, B1, B6, vitamina C si vitamina K. Carnea midiilor are un continut redus de grasimi si este ideala in curele de slabire. Midiile sunt delicioase cu sosuri, însotite de orez, sau in paste.
Stridiile
Binecunoscute pentru calitatile lor afrodisiace, sunt bogate si in zinc, si ajuta la cresterea numarului de spermatozoizi al unui barbat. Barbatii ar trebui sa consume zilnic 11 mg de zinc pe zi, iar in 200 grame de stridii se pot gasi 13 mg de zinc. Stridiile contin minerale importante cum ar fi seleniul, manganul, magneziul, fluorul, cuprul si potasiul.
Binecunoscute pentru calitatile lor afrodisiace, sunt bogate si in zinc, si ajuta la cresterea numarului de spermatozoizi al unui barbat. Barbatii ar trebui sa consume zilnic 11 mg de zinc pe zi, iar in 200 grame de stridii se pot gasi 13 mg de zinc. Stridiile contin minerale importante cum ar fi seleniul, manganul, magneziul, fluorul, cuprul si potasiul.
Stridiile
sunt recomandate spre a fi consumate de barbatii cu probleme ale
sistemului reproducator deoarece contin aminoacizi si peptide cu rol
specific in stimularea productiei de testosteron. Stridiile se recomanda
si persoanelor cu diverse afectiuni oftalmologice de tipul
degenerescentei maculare, afectiune ce provoaca pierderea treptata a
vederii.
Algele
In tarile asiatice, algele sunt considerate de asemenea fructe de mare. Cea mai cunoscuta alga marina verde albastra este spirulina, care creste imunitatea, imbunatateste memoria si contine vitamina B12.
Acizii grasi Omega 3 se regasesc din abundenta in fructele de mare si sunt recunoscuti pentru rolul de protector al sistemului circulator. 90 de grame de midii contin 700 mg de acizi grasi Omega 3, exact doza zilnica recomandata de medici si nutritionisti. Acizii grasi Omega 3 continuti in fructele de mare au un important efect antiinflamator la nivelul creierului, iar femeile care includ in dieta lor fructe de mare au o predispozitie mai scazuta la a dezvolta cancer de san.
In tarile asiatice, algele sunt considerate de asemenea fructe de mare. Cea mai cunoscuta alga marina verde albastra este spirulina, care creste imunitatea, imbunatateste memoria si contine vitamina B12.
Acizii grasi Omega 3 se regasesc din abundenta in fructele de mare si sunt recunoscuti pentru rolul de protector al sistemului circulator. 90 de grame de midii contin 700 mg de acizi grasi Omega 3, exact doza zilnica recomandata de medici si nutritionisti. Acizii grasi Omega 3 continuti in fructele de mare au un important efect antiinflamator la nivelul creierului, iar femeile care includ in dieta lor fructe de mare au o predispozitie mai scazuta la a dezvolta cancer de san.
Daca ai un fond
alergic sensibil, este recomandat sa consumi fructele de mare cu
atentie, deoarece in cazul in care nu sunt bine preparate sau sunt
alterate, ele genereaza o histamina, o substanta care provoaca reactii
alergice.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu