Rezultat al loviturilor sau tasarilor, vanatile pot avea si cauze organice. De culoare verde, albastra, galben sau rosie vanatatile, in toate cazurile arata o hemoragie subcutanata. Uneori dispar repede, alteori dureaza saptamani.
Afla cateva detalii pe care nu le stiai despre vanatai:
Exista trei tipuri de vanatai. Unele sunt la nivelul pielii (subcutanate), altele sunt profunde in muschi, iar altele intereseaza oasele, scrie Yahoo Shine.
Persoanele brunete fac mai rar vanatai in timp ce persoanele roscate sunt cele mai expuse.
La femei, vanatatile apar mai usor decat la barbati, deasemeni persoanele peste 50 ani fac mai usor vanatai decat cele mai tinere. Barbatii fac mai greu vanatai pentru ca au strat de colagen mai gros decat femeile.
Desi se crede ca riscul aparitiei vanatailor este legat de problemele de coagulare ale sangelui, medical vorbind nu exista nici o legatura. La persoanele care fac usor vanatai este vorba despre o mutatie genetica.
Persoanele in varsta fac mai usor vanatai pentru ca pe masura ce imbatranim, pielea devine mai subtire si vasele de sange sunt mai predispus la rupere. Exista o serie de vanatai care apar post-mortem, ca urmare a ruperii vaselor de sange. Acestea pot lasa impresia unor violente care in realitate nu au avut loc. Din fericire, medicul legist poate face diferenta.
Consumul exagerat de alcool favorizeaza aparitia vanatailor. Prezenta vanatailor spontane indica un deficit de vitamina A.
Culoarea pe care o au vanataile este un indicator al intervalului de timp care a trecut de la producerea acestora. La inceput, vanataia are o culoare rosiatica, ulterior capata o culoare albastru-violet care devine treptat verde-galben inainte ca pielea sa recapete culoarea normala. Evolutia culorii este general valabila si este un indicator pentru stabilirea momentului in care a fost produsa vanataia.
Vanataile osoase nu sunt vizibile la suprafata pielii, dar au aceeasi evolutie ca si cele cutanate. Deseori acestea se simt la palpare, la fel ca si in cazul vanatailor profunde, musculare.
Vanataile pot fi produse nu doar prin lovire si tasare, ci si prin aspiratie. Acestea se vindeca mai repede decat cele produse de lovire.
duminică, 9 martie 2014
Home »
cauze vanatai
,
despre vanatai
,
informatii utile
,
tipuri vanatai
» Detalii pe care nu le stiai despre vanatai
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu