Mercurul in forma pura, dar si alti compusi ce contin mercur sunt foarte toxici si ingerarea sau inhalarea de mercur provoaca furnicaturi si intepaturi la nivelul membrelor, dificultati de vorbire si auz, pierderea echilibrului, oboseala, tremuraturi, insomnie, iritabilitate, atrofie musculara, afectiuni renale, afectiuni ale tractului digestiv, dermatite, pierderi de memorie, stop respirator si deces.
S-a constatat ca fetusii si bebelusii sunt mult mai sensibili la actiunea compusilor cu mercur decat alte categorii de persoane.
Dezvoltarea intrauterina a sistemului nervos al fetusului este
afectata de mercur cu mult inainte ca mama sa prezinte simptome
specifice intoxicarii cu acest metal greu. Mercurul trece si in laptele
matern si astfel poate afecta sanatatea bebelusilor.
Concentratia maxima de mercur ce nu are efecte daunatoare (nu produce intoxicatie) este de 5.8 µg/ litru de sange.
In urma unui studiu, efectuat in SUA in 2009, s-a descoperit ca
2.5% din femeile ce au ajuns la varsta la care pot ramane insarcinate au
o concentratie de mercur de peste 5.8 µg/ litru de sange, ceea ce poate
afecta grav dezvoltarea fetusilor.
Datorita unor cercetari recente s-a constatat ca mercurul se
acumuleaza in sangele din cordonul ombilical si astfel concentratia
maxima din sangele mamei trebuie sa fie de 3.4 µg/ litru de sange (peste
6% dintre femei o depasesc).
Mercurul din carnea de peste / fructe de mare
Cele mai intalnite modalitati de intoxicare cu mercur sunt
ingerarea de peste si fructe de mare ce au un continut ridicat de
metil-mercur, contactul direct cu produse deteriorate ce il contin
(termometre) si consumul excesiv de alimente ce contin aditivi
alimentari.
Dupa ce patrunde in apa, mercurul este transformat de bacterii in
metil-mercur care este apoi consumat de plantele si animalele marine.
Mercurul se elimina foarte greu din organism si de aceea se
acumuleaza in pesti rapitori ca tonul, pestele spada, rechinul, macroul
regal etc. Acestia pot avea in organism o concentratie de mercur de
peste 10000 de ori mai mare decat cea din mediul inconjurator si de
aceea este recomandat sa se consume pesti mici, cu o durata de viata
scurta si fitofagi. In general, pestele de apa dulce contine mai putin
mercur decat cel de apa sarata, din acest punct de vedere fiind mai
sigur pentru consum.
Printr-un studiu efectuat in California s-a descoperit ca sangele
persoanelor ce consuma cantitati mari de peste oceanic contine mercur de
pana la patru ori mai mult decat concentratia maxima de 5.8 µg/ litru
de sange. Acesta este eliminat partial din organism doar daca se
diminueaza cantitatea de peste ingerat, procesul putand dura sase luni
sau mai mult.
Concentratia de mercur
Primele cinci pozitii cu cea mai mare concentratie de mercur din
peste: 1. Peste spada. 2. Rechin. 3. Macrou Regal. 4. Macrou spaniol. 5.
Ton
Pestele spada, rechinul si macroul regal conduc detasat in
clasamentul pestilor cu cea mai mare concentratie de mercur, insa exista
si pesti / fructe de mare cu o concentratie foarte mica si care sunt
siguri/e pentru consumul uman.
NU eliminati pestele si fructele de mare din alimentatia
dumneavoastra! Acestea sunt bogate in minerale, acizi grasi sanatosi si
proteine. Incercati sa consumati pesti si fructe de mare ce contin mai
putin mercur – (pesti mici, cu o durata de viata scurta si fitofagi).
NU consumati carne de rechin, peste spada, cod, biban oceanic, ton,
macrou spaniol, macrou regal, pastrav de mare, biban de apa dulce,
stiuca si alti pesti rapitori. Ca regula generala trebuie sa evitati
consumul de carne provenita de la animalele ce se gasesc in varful
lantului trofic.
Pentru a preveni intoxicarea cu mercur persoanele trebuie sa fie
constiente de cantitatea de mercur prezenta in mediul in care traiesc,
sa gaseasca sursele cele mai importante si sa le elimine.
In cazul otravirii cu mercur, pe unghii apare o linie paralela cu
cuticula. Pentru a detecta o expunere indelungata analiza urinei este
cea mai adecvata, iar daca este vorba de o singura doza trebuie facuta o
analiza a sangelui – mercurul nu a avut inca timp sa ajunga la nivelul
sistemului excretor.
Pentru eliminarea mercurului din organism nu exista foarte multe solutii si cea mai folosita este terapia cu agenti chelatori, prin care se creste rata de eliminare a acestuia prin intermediul rinichilor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu