Mierea este un aliment cu numeroase beneficii pentru sanatate, de aceea este indicat sa o consumam cat mai des daca nu suferim de diabet.
Este sursa de vitamine din complexul B, de minerale (potasiu,
magneziu), glucide (fructoza, glucoza), enzime (implicate in digestie),
amionoacizi si antioxidanti. Este un bun laxativ, stimuleaza imunitatea,
trateaza durerea de gat, iar studiile au aratat ca poate preveni
cancerul. Insa, pentru a ne bucura de aceste avantaje, trebuie sa
consumam un produs de calitate.
Cristalizata sau lichida?
Dupa ce este extrasa, orice miere se prezinta in stare lichida.
Dupa un timp, unele cristalizeaza, in functie de continutul de fructoza
si de glucoza. Astfel, o miere lichida este cea o concentratie mai mare
de fructoza, iar cea care are in componenta mai multa glucoza
zahariseste mai repede (practic, zaharurile se prezinta sub forma de
cristale, nu ca lichid).
De pilda, mierea de salcam este bogata in fructoza si ramane
lichida pe o perioada lunga, chiar si 2 ani, spre deosebire de cea de
rapita, care cristalizeaza rapid. Zaharisirea este un proces natural,
care nu altereaza beneficiile nutritionale.
Daca preferi mierea cristalizata pentru a o intinde pe paine, de
exemplu, o poti aduce in stare lichida printr-o incalzire usoara, in
baie de apa calda, la temperaturi care sa nu depaseasca 20 de grade
Celsius. Temperaturile mari distrug substantele benefice, mai mult,
elibereaza compusi toxici, motiv pentru care nu trebuie adaugata in
ceaiul fierbinte, de pilda.
Cele mai multe sortimente sunt pasteurizate
Majoritatea sortimentelor de miere pe care le gasim pe rafturi sunt
pasteurizate, adica sunt tratate la temperaturi foarte mari. Prin acest
proces, se elimina drojdiile care produc fermentare, dar sunt distrusi
si unii compusi benefici. Avantajul este ca mierea pasterizata poate fi
pastrata mai mult timp, la temperaturi de 20 de grade Celsius.
SFAT: Daca preferi mierea nepasteurizata, tine-o la frigider, pentru ca fermenteaza repede.
Este usor de falsificat
Pretul nu este un indicator al calitatii, asa ca nu te amagi ca
daca ai platit mai mult, automat mierea este autentica. Exista mai multe
metode la care producatorii recurg pentru a falsifica acest produs.
Astfel, poate fi „imbogatita” cu glucoza industriala, cu diverse
siropuri (cum ar fi cel de porumb), cu melasa, caramel, aspartam sau
zaharina. De asemenea, in miere se pot adauga substante de ingrosare
(amidon, gelatina), coloranti (caramel) si conservanti (acid salicilic).
Un alt mod de falsificare este hranirea albinelor cu zahar, cu
glucoza sau cu siropuri, astfel ca mierea nu va mai avea valoarea
biologica a celei naturale. Sortimentele falsificate nu au aroma
specifica, fac spuma si nu prezinta impuritati. In mierea naturala,
impuritatile sunt, de fapt, urme foarte fine de polen sau de ceara.
TRUC: Amesteca mierea cu apa rece; daca se dizolva imediat, este foarte probabil sa fie contrafacuta.
Contraindicata copiilor sub 18 luni
Mierea poate fi introdusa in alimentatia copiilor dupa varsta de 18
luni. Exista cazuri in care ea poate contine o bacterie periculoasa
(Clostridium botulinum), care provoaca botulism, infectie uneori fatala
pentru copii. Este bine de stiut ca pasteurizarea nu distruge aceasta
bacterie.
Iata de ce sa mai tii cont!
• Alege mierea la borcan. Plasticul poate elibera compusi toxici.
• Pastreaza mierea in locuri racoroase, fara mirosuri puternice.
• Daca vrei sa inlocuiesti mierea cu zaharul, tine cont ca prima are mai multe calorii. Astfel, o lingurita de miere contine 65 de calorii, in timp ce una de zahar are in jur de 45 de calorii.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu