luni, 10 februarie 2014

De ce sa mai tii cont atunci cand cumperi miere de albine

Mierea este un aliment cu numeroase beneficii pentru sanatate, de aceea este indicat sa o consumam cat mai des daca nu suferim de diabet.

Este sursa de vitamine din complexul B, de minerale (potasiu, magneziu), glucide (fructoza, glucoza), enzime (implicate in digestie), amionoacizi si antioxidanti. Este un bun laxativ, stimuleaza imunitatea, trateaza durerea de gat, iar studiile au aratat ca poate preveni cancerul. Insa, pentru a ne bucura de aceste avantaje, trebuie sa consumam un produs de calitate.

Cristalizata sau lichida?

Dupa ce este extrasa, orice miere se prezinta in stare lichida. Dupa un timp, unele cristalizeaza, in functie de continutul de fructoza si de glucoza. Astfel, o miere lichida este cea o concentratie mai mare de fructoza, iar cea care are in componenta mai multa glucoza zahariseste mai repede (practic, zaharurile se prezinta sub forma de cristale, nu ca lichid).

De pilda, mierea de salcam este bogata in fructoza si ramane lichida pe o perioada lunga, chiar si 2 ani, spre deosebire de cea de rapita, care cristalizeaza rapid. Zaharisirea este un proces natural, care nu altereaza beneficiile nutritionale.

Daca preferi mierea cristalizata pentru a o intinde pe paine, de exemplu, o poti aduce in stare lichida printr-o incalzire usoara, in baie de apa calda, la temperaturi care sa nu depaseasca 20 de grade Celsius. Temperaturile mari distrug substantele benefice, mai mult, elibereaza compusi toxici, motiv pentru care nu trebuie adaugata in ceaiul fierbinte, de pilda.

Cele mai multe sortimente sunt pasteurizate

Majoritatea sortimentelor de miere pe care le gasim pe rafturi sunt pasteurizate, adica sunt tratate la temperaturi foarte mari. Prin acest proces, se elimina drojdiile care produc fermentare, dar sunt distrusi si unii compusi benefici. Avantajul este ca mierea pasterizata poate fi pastrata mai mult timp, la temperaturi de 20 de grade Celsius.

SFAT: Daca preferi mierea nepasteurizata, tine-o la frigider, pentru ca fermenteaza repede.

Este usor de falsificat

Pretul nu este un indicator al calitatii, asa ca nu te amagi ca daca ai platit mai mult, automat mierea este autentica. Exista mai multe metode la care producatorii recurg pentru a falsifica acest produs.

Astfel, poate fi „imbogatita” cu glucoza industriala, cu diverse siropuri (cum ar fi cel de porumb), cu melasa, caramel, aspartam sau zaharina. De asemenea, in miere se pot adauga substante de ingrosare (amidon, gelatina), coloranti (caramel) si conservanti (acid salicilic).

Un alt mod de falsificare este hranirea albinelor cu zahar, cu glucoza sau cu siropuri, astfel ca mierea nu va mai avea valoarea biologica a celei naturale. Sortimentele falsificate nu au aroma specifica, fac spuma si nu prezinta impuritati. In mierea naturala, impuritatile sunt, de fapt, urme foarte fine de polen sau de ceara.  

TRUC: Amesteca mierea cu apa rece; daca se dizolva imediat, este foarte probabil sa fie contrafacuta.

Contraindicata copiilor sub 18 luni

Mierea poate fi introdusa in alimentatia copiilor dupa varsta de 18 luni. Exista cazuri in care ea poate contine o bacterie periculoasa (Clostridium botulinum), care provoaca botulism, infectie uneori fatala pentru copii. Este bine de stiut ca pasteurizarea nu distruge aceasta bacterie.

Iata de ce sa mai tii cont!

•    Alege mierea la borcan. Plasticul poate elibera compusi toxici.

•    Pastreaza mierea in locuri racoroase, fara mirosuri puternice.

•    Daca vrei sa inlocuiesti mierea cu zaharul, tine cont ca prima are mai multe calorii. Astfel, o lingurita de miere contine 65 de calorii, in timp ce una de zahar are in jur de 45 de calorii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu