vineri, 14 februarie 2014

Condimente care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa

Se pare ca dieta ta e mai sanatoasa decat ai crede. Condimentele pe care le consumi acum cu o usoara vinovatie, precum ketchupul sau sosul iute au, de fapt, beneficii secrete pentru sanatatea ta. Noi studii citate de Prevention.com arata ca anumite condimente si ierburi aromatice si nu numai ca dau savoare mancarii, dar pot ajuta la reducerea poftei de mancare, la digestie, la imbunatatirea memoriei si chiar la lupta cu cancerul si alte maladii.Iata care sunt cele 9 condimente care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa:
Ketchupul – reduce riscul de boli cardiovasculare
Doza zilnica: 3-4 linguri
Cum functioneaza: Licopenul (un antioxidant extrem de puternic care se gaseste in ketchup) incetineste procesul care duce la ateroscleroza. Toate sortimentele de ketchup contin licopen, insa un studiu arata ca marcile organice au cu 60% mai mult licopen pe gram decat celelalte varietati. In plus, ketchupul organic are cele mai ridicate niveluri de vitaminele A, C si E.
Idei de servire: Foloseste ketchupul cel mai inchis la culoare pe care il gasesti pentru ca are cel mai mult licopen. Poti sa-l folosesti simplu sau poti sa faci un sos rusesc combinandu-l in parti egale cu maioneza light. Amesteca-l cu usturoi taiat marunt si ierburi aromatice pentru a marina puiul la gratar.
Mierea de hrisca – intarzie imbatranirea
Doza zilnica: 2-4 linguri
Cum functioneaza: Mierea inchisa la culoare, cum e cea de hrisca sau de afine, contine cei mau multi antioxidanti, spun cercetatorii. Antioxidantii protejeaza celulele de efectele devastatoare ale radicalilor liberi si pot reduce riscul de boli de inima, cancer, scaderea capacitatii cognitive si degenerarea maculara, care afecteaza vazul unor persoane pe masura ce inainteaza in varsta.
Idei de servire: Mierea are o aroma foarte puternica, asa ca adaug-o in doze mici in cerealele de dimineata, in iaurt, ceai si chiar poti s-o folosesti in loc de zahar. Poti s-o pui si in sosurile de salata pe care le faci in casa pentru o usoara dulceata adaugata preparatului.
Rozmarinul – elimina cancerigenii din alimentatie
Doza zilnica: 1-2 linguri
Cum functioneaza: rozmarinul minimalizeaza sau elimina carcinogenii care se formeaza atunci cand gatesti anumite alimente. Un studiu facut de Universitatea Statului Kansas a aratat ca, aromatizand carnea de vita cu rozmarin inainte sa o pui pe gratar, reduci cu 30 pana la 100% substantele cancerigene care se formeaza prin prepararea carnii pe gratar. Savantii danezi au obtinut rezultate similare adaugand rozmarin in aluat. Acrilamida, un compus potential cancerigen, se formeaza in alimentele bogate in carbohidrati atunci cand acestea sunt expuse la temperaturi de peste 121 de grade Celsius. Incorporand doua linguri de rozmarin uscat in fiecare kilogram de faina, savantii au redus acrilamida cu mai mult de 50%. Ei cred ca antioxidantii din rozmarin cauta si anihileaza compusii nocivi.
Idei de servire: Adauga 1-2 linguri de rozmarin uscat la fiecare kilogram de carne pe care il gatesti. Mai poti si sa freci carnea inainte de a o coace, praji sau pune pe gratar cu urmatorul amestec: mustar de Dijon, usturoi, rozmarin taiat marunt si sare de mare grunjoasa. Daca vrei sa gatesti pui sau curcani intregi umple-i cu citrice si crengute de rozmarin, apoi baga-i la cuptor.
Hreanul – detoxifiaza organismul
Doza zilnica: ¼ lingurita
Cum functioneaza: Compusii din radacina si frunzele hreanului (glucozinolati) pot imbunatati capacitatea ficatului tau de a elimina carcinogenii si pot opri cresterea tumorilor. Hreanul este una dintre cele mai bune surse naturale de glucozinolati – are de pana la 10 ori mai multi decat brocoli, care se afla pe locul doi in topul surselor naturale ale acestor compusi.
Idei de servire: Amesteca hreanul cu ketchup pentru a face un sos de friptura sau cartofi copti, amesteca-l cu mustar pentru a-l folosi in sandvisuri sau adauga-l in iaurt ca sa-l servesti ca sos alaturi de miel sau peste. La petreceri, poti face un sos in care invitatii sa inmoaie gustarile din: o cana de iaurt simplu, o jumatate de cana de marar taiat marunt, 3 linguri de hrean ras si jumatate de lingurita de sare.
Uleiul de masline – imbunatateste memoria pe termen lung
Doza zilnica: cateva linguri
Cum functioneaza: Uleiul de masline este o sursa excelenta de acid oleic, un acid gras omega-9 care este transformat prin digerare in hormonul OEA, care mentine sanatoase celulele creierului. Un studiu a aratat ca soarecii hraniti cu OEA au tinut minte mult mai bine cum sa indeplineasca doua sarcini date decat soarecii care nu fusesera hraniti cu hormonul respectiv. Cercetatorii cred ca OEA e crucial pentru transformarea memoriei pe termen scurt in memorie pe termen lung, adica ajuta la pastrarea amintirilor in creier uneori pentru tot restul vietii.
Idei de servire: Picura ulei de masline in salate, legume la gratar sau fierte, sau amesteca in el usturoi pisat si un praf de sare si unge painea prajita cu aceasta combinatie. O alta idee ar fi sa amesteci in blender parti egale de ulei de masline, otet balsamic si apa cu cativa stropi de lamaie in ea si sa servesti acest sos alaturi de gustari sanatoase si dietetice precum jumatati de ridichi sau fasii de castraveti, numai bune de inmuiat in sosul respectiv.
Scortisoara – echilibreaza si stabilizeaza nivelul glicemiei
Doza zilnica: 1 lingurita
Cum functioneaza: Un studiu recent a aratat ca persoanele care au adaugat scortisoara (de la o jumatate e lingurita la o lingurita cu varf) intr-un desert au resimtit o crestere mult mai lenta a glicemiei decat subiectii care nu si-au pus scortisoara in dulcele consumat. Acest condiment mareste sensibilitatea la insulina, asa ca iti permite sa utilizezi o parte mai mare din glucoza din sange, pastrand stabil nivelul glicemiei. Cercetatorii spun ca daca adaugi scortisoara si la un fel de mancare bogat in carbohidrati sau amidon, acest lucru te va ajuta sa iti echilibrezi glicemia dupa masa. Pastrand glicemia la un nivel constant, elimini cresterile si caderile dramatice ale zaharului din sange, ceea ce, pentru unii diabetici ar putea insemna o reducere a insulinei injectabile.
Idei de servire: Presara scortisoara pe prajituri, cereale sau in cafea. Ca sa o incluzi in mancaruri bogate in amidon, precum orezul, piseaza scortisoara, chimen si coriandru si pune-le in pilaf, alaturi de stafide, nuci si alune taiate marunt si alte fructe uscate, ca sa faci un pilaf cu aroma meditaraneeana.
Sosul iute – taie pofta de mancare
Doza zilnica: cativa stropi
Cum functioneaza: Studiile au aratat ca o singura masa care contine capsaicina (compusul care da iuteala sosului iute si ardeiului iute) nu numai ca reduce nivelul grelinei, hormon care provoaca foamea, dar creste nivelul hormonului GLP-1, care elimina pofta de mancare. Alti cercetatori au descoperit ca pe operioada de doar doua zile, persoanele care au baut inainte de fiecare masa suc de rosii in care au pus capsaicina, au mancat cu 16% mai putine calorii decat cei care au baut sucul de rosii simplu.
Idei de servire: stropeste cateva picaturi de sos iute pe chiftele, pe portia de pilaf, fripturi, omleta, in supa de rosii sau in ciorbe. Sosul iute merge foarte bine cu citrice: pe o jumatate de grepfruit scutura de cateva ori sticla cu sos iute si adauga o lingurita de zahar brun.
Varza acra – faciliteaza digestia
Doza zilnica: jumatate de cana de varza taiata fideluta
Cum functioneaza: Varza acra e plina de bacterii probiotice, precum Lactobacillus plantarum, care ajuta la eliminarea gazelor, te scapa de balonarea si disconfortul asociate cu sindromul colonului iritabil si poate imbunatati calitatea vietii celor care sufera de acest sindrom cu pana la 95%.
Idei de servire: Poti manca varza acra cu fripturi, carne la gratar, o poti face salata, cu ulei de masline si piper, o poti calila cuptor sau adauga la o tigaie cu legume.
Piperul negru – protejeaza impotriva cancerului
Doza zilnica: dupa gust.
Cum functioneaza: Un nou studiu arata ca piperina, compus al piperului negru, intrerupe procesul de reinnoire a celulelor stem care declanseaza cancerul. "limitand numarul de celule stem, limitezi numarul de celule cu potential de a forma tumori", spune dr. Madhuri Kakarala de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Michigan.
Idei de servire: presara piper negru pe toate mancarurile tale preferate. Pentur o aroma mai intensa e de preferat sa il macini cand il folosesti. O idee mai neobisnuita dar interesanta ar fi sa pui piper negru in iaurt si sa folosesti amestecul ca topping la o cupa de fructe proaspete.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu