duminică, 12 ianuarie 2014

Despre margarina, un produs care afecteaza inima

Margarina a apărut într-un moment de criză socială, Cercetătorii au încălzit uleiuri vegetale de floarea-soarelui, de soia şi de rapiţă la temperaturi de 150 ºC, la care au adăugat hidrogen şi au obţinut un produs alb. Produsul astfel obţinut a fost denumit „margarină”. Reacţia chimică dintre uleiurile încinse şi hidrogen are loc în prezenţa unor catalizatori de nichel, deosebit de nocivi pentru organism.
Producătorii adaugă tot felul de ingrediente în margarină, pe lângă cele deja cunoscute, iar prin reclama lor obsedantă vor să ne convingă că margarina este un produs sănătos, îmbogăţit cu vitamine, cu omega 3, uneori chiar şi cu arome de fructe.
În margarina din zilele noastre, pe lângă grăsimile vegetale, sunt adăugaţi coloranţi, aromatizanţi şi vitamine sintetice. Nimic natural şi nimic sănătos în margarină, dar cu toate acestea foarte consumată.
De ce consumă românii atâta margarină?
Margarina se află printre produsele consumate de români în primul rând pentru că este ieftină. De aceea, foarte multe familii, mai ales cele cu mulţi copii, preferă să cumpere o cutie mare de margarină care să ajungă la toată familia, decît un pachet de unt. Nu toată lumea ştie cât de „gol” este conţinutul margarinei şi cât de nocivă poate deveni aceasta dacă este consumată frecvent. Margarina este consumată în perioada posturilor de peste an, când înlocuim produsele pe bază de grăsimi animale cu cele preparate din grăsimi vegetale.
Efectele consumului de margarină asupra sănătăţii
Consumul de margarină, în mod repetitiv poate duce la apariţia unor efecte nedorite asupra stării de sănătate a organismului. Bolile cardiovasculare, bolile neurodegenerative sunt puse şi pe seama consumului de margarină. Consumul de margarină creşte riscul de cancer, micşorează colesterolul bun şi îl măreşte pe cel rău, micşorează calitatea laptelui ma-tern şi micşorează reacţia la insulină. Grăsimile hidrogenate sau parţial hidrogenate poartă o mare vină pentru formarea depozitelor de grăsime, determină apariţia celulitei şi solicită excesiv ficatul. Cosumul de margarină acţionează în mod nefast şi asupra sistemului imunitar, producând slăbirea acestuia, creşterea sensibilităţii la infecţii, intoxicaţii şi chiar forme de cancer.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu