Bogatia de vitamine (A, C, complexul B) si
minerale (fier, magneziu, fosfor, zinc) recomanda consumul de sfecla cu
scop in preventia unor probleme de sanatate, dar si ca tratament pentru
unele boli incurabile precum cancerul, gratie proprietatilor sale
antitumorale. Iata cateva modalitati de a consuma sfecla rosie.
Sucul de sfecla. Ca atare sau in combinatie cu alte radacinoase
hranitoare (telina, patrunjel, morcov), sucul poate fi obtinut la
storcatorul electric. Trebuie baut proaspat, imediat dupa ce l-ai
obtinut, pentru a nu-si pierde propriatatile. Are un gust bogat, de
radacinoase, si este mai dificil de baut din aceasta pricina.
Specialistii recomanda sa consumi acest suc incepand cu 50 de ml si
crescand cantitatea treptat in zilele urmatoare pana la maximum un pahar
(250 de ml). In caz contrar, pot aparea greata sau ametelile.
Sfecla fiarta. Sfecla rosie este adesea consumata
sub aceasta forma. Salata se prepara din sfecla fiarta, taiata rondele
si amestecata cu otet, zahar sau miere si, daca iti place, cu un strop
de hrean sau de usturoi. Poti tine acest amestec 1-2 zile la frigider,
pana sfecla isi ia aromele, sau il poti consuma pe loc, dupa ce s-a
racit. Este o salata gustoasa si eficienta in constipatie, gastrita si
chiar probleme dermatologice. Totusi, diabeticii ar trebui sa consume cu
prudenta din cauza cantitatii mari de zaharuri.
Salata de sfecla cruda. Sfecla rosie isi lasa
toate proprietatile mai ales cand este consumata cruda. In acest caz,
chiar si cei cu probleme de obezitate (diabet, hipertensiune) o pot
consuma. Rade sfecla si asezoneaza cu ulei se masline, lamaie si
verdeturi. Bogatia de fibre din compozitia sa ajuta la reglarea
tranzitului intestinal, scaderea nivelului colesterolului rau, cresterea
imunitatii.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu