Dovleacul este unul dintre cele mai nutritive fructe. Este plin de antioxidanti si de vitamine, dar puterea lui este data, in special, de betacaroten, o provitamina care este transformata de organism in vitamina A.
Betacarotenul este cunoscut pentru intarirea sistemului imunitar,
este esential pentru sanatatea ochilor si este chiar asociat cu
prevenirea bolilor de inima.
Insa, adevarata comoara a dovleacului o reprezinta semintele. Doar
30 de grame de seminte sunt pline de proteine, magneziu, potasiu si
zinc. Studiile sugereaza ca semintele de dovleac au o multime de
beneficii pentru sanatate: opresc marirea glandei prostatice, scad
riscul aparitiei pietrelor la rinichi si ajuta chiar la prevenirea
depresiei. Semintele mai contin si fitosteroli care reduc colesterolul
si chiar previn anumite tipuri de cancer.
Oricum ai alege sa prepari dovleacul, nu uita sa pastrezi
semintele. Scoate-le pe un prosop de hartie, sterge-le putin si apoi
baga-le la cuptor intr-o tava, asezate intr-un singur strat. Nu le coace
la temperaturi inalte, pentru a nu-si pierde proprietatile benefice.
Sunt tocmai bune de rontait la filmul de seara, in locul floricelelor de
porumb.
Exista multe feluri de a „strecura“ dovleacul in dieta zilnica.
Poti manca semintele (crude sau coapte), poti manca miezul (crud, copt
sau in placinta) si poti chiar consuma dovleac conservat, desi, in acest
anotimp, mai degraba il coci putin la cuptor si-l poti folosi, apoi, in
orice reteta.
Insa, trebuie sa ai grija. Prea mult dovleac iti poate da culoarea
lui. Betacarotenul nu este toxic in cantitati mari, insa consumul
excesiv poate conferi pielii o culoare galbuie, proces numit
„carotenemie“. Aceasta colorare este inofensiva si pielea ta va reveni
foarte usor la normal.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu