Pentru a beneficia de nutrienţii alimentelor iarna, este bine să ţii cont de unele sfaturi.
Puteti congela orice de la lichide adica ma refer la must il puteti lasa cat vreti la congelat si iarna puteti bea must dulce, ierburi si legume pentru borsuri.
Dacă sunt congelate în condiţii optime, alimentele pot fi la
fel de sănătoase ca şi cele proaspete.Conservarea prin congelare este o
metodă bună şi sigură de menţinere a calităţii nutriţionale a
alimentelor.
Cu
toate acestea însă, unele vitamine hidrosolubile, cele din grupa B şi
vitamina C pot suferi o scădere de concentraţie prin păstrarea la
congelator. Ca regulă generală, trebuie ştiut că orice produs care a
fost congelat nu se va recongela, deoarece există pericolul înmulţirii
microbilor, având ca efect producerea toxiinfecţiilor. În urma
congelării produselor, se formează cristale de gheaţă din apa conţinută
de acestea, eliminându-se activitatea microbiană şi enzimatică (cu alte
cuvinte, mâncarea nu se mai strică). Alimentele trebuie menţinute la o
temperatură de -18 grade Celsius. Iată de ce sfaturi să mai ţii cont!
1.
Respectă condiţiile de igienă. Fructele şi legumele, carnea şi
verdeaţa trebuie să fie spălate bine înainte de a fi depozitate în
congelator. Prin îngheţare, nu toţi microbii sunt distruşi, ci doar
„adormiţi". „Este bine să congelăm numai materie primă de calitate şi
proaspătă (valabil şi la carne, şi la legume şi fructe), care trebuie
curăţată (legumele se spală de pământ)", ne sfătuieşte Corina Zugravu,
medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie.
2. Alege fructele
şi legumele proaspete, care au atins maturitatea de coacere, şi ai
grijă ca acestea să nu fie stricate. Mai toate legumele se pot congela,
mai puţin cele care au un conţinut mare de apă (castraveţii, roşiile,
dovleceii). Nu se recomandă nici congelarea unor alimente care prezintă
un risc mare de deteriorare (maioneza, laptele, cremele pentru
prăjituri, brânza, iaurtul).
3. Alege pungile speciale de
congelare, cum sunt săculeţii de polietilenă care se închid ermetic. Nu
folosi pungile în care ai cumpărat produsele de la supermarket, pentru
că pot fi pline de bacterii şi, în plus, se pot deteriora la temperaturi
scăzute.
4. Proporţionează alimentele în doze potrivite şi ţine
cont că pungile nu trebuie să fie chiar pline (gheaţa duce la creşterea
volumului), existând pericolul ca ambalajul să se rupă.
5.
Înainte de congelare, fructele şi legumele se pot scufunda în apă
clocotită între 3 şi 10 minute. Apoi, se toarnă apă rece, după care se
lasă la scurs înainte de a fi depozitate la congelator. Niciodată nu se
congelează alimentele calde sau fierbinţi. „Este util să opărim legumele
şi fructele înainte de a le pune la congelator. Asta distruge enzimele
care degradează (oxidează) legumele în timpul păstrării la congelator şi
le face, în acelaşi timp, să ocupe loc mai puţin. La carne, e bine să o
udăm înainte de congelare, ca să se formeze o pojghiţă de gheaţă la
suprafaţă, care să apere carnea de oxidare şi să o păstreze roz şi
frumoasă", recomandă medicul Corina Zugravu.
6. Nu adăuga sare peste alimentele care urmează a fi congelate. Sarea scade punctul de congelare.
marți, 8 octombrie 2013
Home »
congelare alimente
,
congelator
,
diverse
,
iarna
,
informatii utile
,
mancare
,
Sfaturi
» Congelarea alimentelor pentru iarna
Congelarea alimentelor pentru iarna
02:22
congelare alimente, congelator, diverse, iarna, informatii utile, mancare, Sfaturi
No comments
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu