marți, 6 mai 2014

Remedii pentru probleme digestive

Problemele de sănătate îi determină pe bolnavi să combine tratamentele medicamentoase cu cele din natură.

Ca în fiecare an, marile sărbători pot aduce pe lângă bucurii şi unele probleme generate de lipsa cumpătării. Mesele copioase, alimentele bogate în grăsimi şi excesul de alcool ne dau peste cap sistemul digestiv, motiv pentru fitoterapeuţi să ne recomande câteva remedii.
Ghimbirul este cunoscut nu doar pentru beneficiile pe care le aduce sistemului digestiv, ci şi pentru proprietăţile lui antiinflamatorii şi imunitare. Conţine vitaminele A, C, E, complexul B, alături de sodiu, magneziu, zinc, fosfor, fier şi calciu, dar şi siliciu, care păstrează sănătatea pielii, a părului, dinţilor şi unghiilor. Odată ingerat, ghimbirul favorizează eliberarea unor enzime importante în procesul de digestie, care ajută la absorbţia eficientă a nutrienţilor din alimente. Calmează greţurile apărute după excesele alimentare ori alcoolice, fiind un remediu foarte bun în situaţiile în care au apărut balonările. Pentru prepararea lui avem nevoie de o rădăcină de ghimbir, pe care o dăm pe răzătoare. Proporţia este de o linguriţă de plantă la o cană de apă. Se fierbe apa, iar când în clocot se adaugă ghimbirul ras şi se fierbe cam un minut. Se lasă să se răcească şi se beau cam două-trei căni pe zi, îndulcit după gust. Ceaiul de ghimbir nu este recomandat seara, deoarece este un foarte bun energizant.
Chimenul combate balonarea. Are şi un efect de stimulare a enzimelor pancreatice care ajută la asimilarea alimentelor indigeste, dar şi efectul antimicrobian, datorat uleiurilor eterice. Pentru prepararea ceaiului de chimen avem nevoie de o cană cu apă clocotită, o linguriţă sau două de seminţe, se acoperă şi se lasă la infuzat cam un sfert de oră, după care se strecoară şi se bea.
Angelica ajută la calmarea durerilor de stomac. Cunoscută mai mult ca şi condiment în gastronomie, rădăcina are efect anestezic direct asupra mucoaselor. Ceaiul este foarte recomandat în esofagita de reflux ori la crizele de hiperaciditate. Reduce balonările şi spasmele. În caz de probleme fitoterapeuţii recomandă un decoct din rădăcină - o linguriţă de plantă măcinată la o cană cu apă. Se fierbe şi se lasă la infuzat zece minute. Se beau doua căni pe zi, îndulcite cu miere.
Tratamentele fitoterapeutice vin în completarea celor alopate. Persoanele care ne-au adresat întrebări pot folosi reţetele doar după ce au discutat cu medicul specialist, care le-a stabilit şi un diagnostic. Femeile însărcinate trebuie să consulte medicul înainte de a apela la farmacia naturii. Este adevărat că medicina naturistă are girul timpului, iar efectele ei benefice se cunosc, dar nu trebuie ignorat sfatul medicului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu