luni, 5 mai 2014

Broccoli ajuta ficatul


Stresul oxidativ produs de radicalii liberi (proveniti din aerul poluat, dar si din procesele metabolice naturale) grabeste evolutia tuturor bolilor grave – de la diabet si afectiuni cardiovasculare, la hepatite, ciroza si cancer. Un organism sanatos detine mecanisme de autoaparare care atenueaza sau chiar anihileaza actiunea acestor radicali liberi. Dar atunci cand organismul sufera de ciroza hepatica, de exemplu, aceste mecanisme sunt impiedicate sa functioneze corect, potrivit adevarul.ro.

„Celulele reusesc sa tina stresul oxidativ sub control prin mai multe mecanisme. Majoritatea se folosesc de o proteina numita Nrf2, care face in asa fel incat moleculele nocive sunt distruse sau eliminate inainte sa faca rau“, explica Donna Zhang, profesor in cadrul departamentului de Farmacologie si Toxicologie a Universitatii Arizona. Antioxidantii din multe fructe si legume au un rol benefic in combaterea radicalilor liberi. Dar de departe cea mai buna sursa de antioxidanti care cresc nivelul proteinei benefice Nrf2 mai ales in conditiile in care organismul sufera de ciroza este broccoli, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Arizona.

„Acumularea celulara de Nrf2 este una dintre cele mai bune solutii pentru protectia organismului in general. De aceea este foarte important sa mananci zilnic broccoli“, a subliniat Donna Zhang, coordonatoarea studiului. 

In cele mai multe cazuri, broccoli este consumat fiert in baie de abur sau la cuptor. Dar specialistii spun ca ambele moduri de preparare sunt daunatoare pentru substantele nutritive din compozitia micilor buchete verzi. Cel mai bine este sa mancam broccoli in stare proaspata, in salate, combinat cu ceapa, ulei de masline si cu seminte de in proaspat macinate, de exemplu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu