marți, 11 martie 2014

Patrunjelul o planta cu utilizari culinare, dar si terapeutice

Patrunjelul este o planta de cultura cu vaste utilizari culinare, dar si terapeutice.

Se utilizeaza frunzele, semintele si radacina.
Principii active:
apeina;
betacaroten;
brom;
clorofila;
cumarina;
diastaze;
cupru;
fier;
fosfor;
flavonoide;
iod;
monoterpene;
apiol;
poliacetilena;
principiu estrogen;
pinena;
potasiu;
sulf;
sodiu;
terpene;
uleiuri esentiale;
vitaminele: A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, E;
vitamina C;
acid pantotenic, linolinic.
 
Proprietati:
stimulent general nervos si muscular;
regleaza glandele endocrine;
antianemic, antirahitic;
antitoxic, depurativ;
diuretic;
regleaza menstrele;
stimulent si regenerator al fibrelor musculare;
favorizeaza lactatia
anticanceros;
vermifug;
cicatrizant.
 
Indicatii:

● abcese ● acnee ● afectiuni oculare ● afectiuni digestive ● afectiuni dermatologice ● afectiunile prostatei ● afectiuni vasculare ● anemie, anorexie ● astenie ● balonari ● bolile vezicii urinare ● cancer in special cel intestinal sau digestiv ● celulita ● cistita ● colecistite ● colesterol in exces ● colici ● colite de putrefactie ● contuzii ● dismenoree ● dureri de stomac ● gastrita hipoacida, ulcer stomacal ● guta ● hipertensiune arteriala ● incontinenta urinara ● infectii ● litiaza biliara ● litiaza renala ● nervozitate ● nevralgii ● paraziti intestinali ● pete ale pielii ● psoriazis ● reumatism ● tumori.

Administrare

Uz intern si extern: frunze proaspete, suc din frunze si radacini proaspete, seminte macinate, decoct din radacina.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu