joi, 3 septembrie 2015

Cum sa previi afectiunile oculare de vara

Chiar daca vara este pe sfarsite, soarele si vremea caniculara sunt inca prezente in viata noastra de zi cu zi.
Arsurile de piele, deshidratarea si accidentele vasculare cerebrale sunt doar cateva dintre problemele de sanatate care apar atunci cand temperaturile cresc. Si ochii pot fi insa afectati si supusi la probleme de sanatate. Ochii pot suferi arsuri care sunt detectabile doar la un consult, cand este deja prea tarziu.

"Vara, factorii de risc pentru ochi sunt praful, polenul, razele UV si multi alti alergeni care circula liberi prin aer incurajati de temperaturile crescute. Chiar si un aer conditionat folosit prea mult, sau un filtru care nu a fost curatat la timp pot duce la alergiiintense si uscaciunea ochiului", explica pentru ziare.com Beatrice Voiculescu, medic oftalmolog.
Trebuie sa fim atenti la:

1.Razele UV

Razele UV ataca retina la fel cum ataca si pielea. Odata absorbite, acestea creeaza probleme grave de sanatate la nivelul ochilor, cum ar fi foto keratita, un episod temporar, dar dureros de orbire cauzat de lipsa de protectie.

"Cand vine vorba de razele UV, ne gandim in principal la protejarea pielii cu ajutorul cremelor cu SPF. Rar ne gandim la protejarea ochior, insa si ei se pot arde fara un astfel de filtru UV" subliniaza medicul.

2.Praful, polenul si mucegaiul

Vara este o perioada dificila pentru cei cu alergii. Atmosfera uscata si calda intensifica atat cantitatea, cat si efectul polenului si al prafului asupra ochilor. Si aparatele de aer conditionat vechi, la care nu s-a curatat filtrul, pot constitui factori de risc pentru ochi, mai ales vara, cand sunt folosite foarte des.

3.Praful colorat, fumul si artificiile

Vara este si anotimpul festivalurilor in aer liber. Praful colorat, fumul si artificiile contribuie la infrumusetarea atmosferei, dar sunt factori iritanti puternici pentru ochi.

Cum sunt afectati ochii pe timpul verii?

Alergiile oculare, conjunctivita, urciorul si ochii uscati sunt doar efecte pe termen scurt, usor de tratat. Pe termen lung insa, vorbim de afectiuni serioase cum ar fi cataracta, cancerul de piele in jurul pleoapelor, pterigionul si pinguecula.

Pterigionul si pinguecula sunt afectiuni degenerative ale ochiului care se formeaza din cauza expunerii pe termen lung la factori iritanti: praf, medii uscate, radiatii UV sau vant.

Cum sa previi afectiunile oculare de vara

Alergiile oculare se manifesta prin roseata, mancarime, usturime si ochi umflati. Acestea sunt declansate de substante iritante cum sunt praful, parfumul, cosmeticele, fumul, polenul sau mucegaiul.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti protejezi vederea in aceasta vara:

1.Poarta ochelari de soare cu protectie UV ridicata atunci cand practici activitati in aer liber.

"Nu toate lentilele ochelarilor ofera protectie UV si nu toate au acelasi grad de absorbtie. Cel mai bine este sa vizitam o optica medicala pentru a achizitiona o pereche de ochelari de soare si sa stam departe de vanzatorii ambulanti de ochelari, care apar in special vara", atentioneaza Beatrice Voiculescu. "Cea mai buna metoda de protectie contra razelor UV sunt ochelarii cu lentile ce blocheaza 99-100% din razele UV-A si UV-B", a adaugat specialistul.

Purtatorii de lentile de contact sunt un caz mai special. Ei se pot proteja prin purtarea lentilelor de contact care au in mare parte protectie UV. Din pacate acestea, nu sunt destul de suficiente pentru a proteja ochii pe termen lung, pentru ca nu acopera toata suprafata ochiului. De aceea, se recomanda alternarea cu ochelari de soare.

2.Incepe sa-ti protejezi ochii de la o varsta frageda.

Studiile arata ca 80% din cantitatea de raze UV absorbita ne afecteaza ochii inaintea varstei de 18 ani, iar copiii au o capacitate de absorbtie mult mai mare decat adultii.

3.Daca porti lentile, foloseste ochelari de protectie pentru inotul la piscina.

Este recomandat sa se evite purtarea lentilelor de contact la piscina si sa se inlocuiasca cu o pereche de ochelari de vedere. Bacteriile din apa se prind foarte usor de lentila si ajung sa infecteze suprafata ochiului.

4.Evita orele foarte fierbinti ale zilei in care cantitatea razelor UV este mare si tine cont de faptul ca norii nu le blocheaza. Trebuie sa purtam ochelarii de protectie solara chiar si atunci cand nu este soare afara.

5.Spala-ti bine mainile si evita sa iti freci ochii prea des.

6.Nu imprumuta produsele cosmetice altor persoane si nu folosi nici tu produse folosite de alte persoane.

7.Consuma alimente ce contin omega-3 si vitamina A. "O dieta bogata in acizi grasi omega-3 este indicata persoanelor care au ochii inflamati, deoarece ajuta la prevenirea senzatiei de ochi uscat si amelioreaza simptomele de usturime. Consumul de alimente precum laptele, migdalele si legumele cu frunze verzi ce contin vitamina A ajuta la prevenirea uscarii ochilor", recomanda medicul.

8.Foloseste picaturi sau lacrimi artificiale pentru a-ti hidrata ochii.

Ai grija de ochii tai vara si nu uita ca prevenirea afectiunilor iti va reduce considerabil riscul de a avea nevoie de ingrijiri medicale speciale mai tarziu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu