Vitamina D este o vitamina liposolubila care ajuta
la absorbtia calciului si a fosforului, dar in mod special se ocupa de a
avea oase sanatoase. Oamenii care se expun la soare constant nu au
nevoie de suplimente de vitamina D pentru ca soarele produce suficienta
la nivelul sintezei pielii.
Este bine daca poti sa iti expui corpul de doua-trei ori pe
saptamana, dar asta variaza in functie de varsta, tipul pielii, sezon,
momentul zilei. Exista cinci forme de vitamina D: D1, D2, D3, D4, D5. Doua dinre acestea sunt cele mai importante pentru oameni: D2 (ergocalciferol) si D3 (colecalciferol).
Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au constatat ca
nivelurile de vitamina D din organism la inceputul unei diete pot
prezice succesul pierderii in greutate. Cercetatorii au descoperit si ca
nivelurile mari de vitamina D au un impact semnificativ asupra genelor
implicate in cateva procese biologice asociate cu boala (inclusiv
cancer), boli autoimune, cardiovasculare si infectioase.
Un nivel scazut de vitamina D creste riscul sclerozei multiple,
diabetului de tip 1 si 2, diferitelor tipuri de cancer (in special cel
de colon), diferitelor probleme cu inima, problemelor mentale (inclusiv
schizofrenie), atacurilor cerebrale, imunitatii scazute si al altor boli
autoimune. Printre cele mai expuse riscului de a avea o cantitate mica
de vitamina D se numara:
persoanele cu pielea inchisa la culoare intr-un mod natural
(melanina actioneaza ca un filtru UVB si reduce cantitatea de vitamina D
pe care pielea o produce )
persoanele care se expun foarte putin la soare sau deloc (batranii,
persoanele care isi acopera corpul din motive religioase sau culturale,
cele care in mod deliberat nu se expun la soare, persoanele spitalizate
pe perioade indelungate, cele care sunt expuse riscului de a avea
cancer, cele cu boli cronice sau dizabilitati)
sugarii
persoanele obeze, cele care sunt in stadiile finale de cancer de ficat, cele care au probleme cu rinichii.
Dozele recomandate de vitamina D
Recomandarile pentru adulti pana in 69 de ani sunt de 600 IU/zi,
iar cei peste 70 de ani de 800 IU/zi. Batranii au nevoie de o cantitate
mai mare pentru ca odata cu varsta, petrecand mai putin timp in aer
liber, pielea nu mai produce o cantitate suficienta de vitamina D. Poti
verifica cantitatea de vitamina D din organism printr-un simplu test de
sange.
Surse alimentare de vitamina D
Din pacate, nu foarte multe alimente contin aceasta vitamina. O
poti gasi in cateva tipuri de peste (somon, ton si scrumbie), la fel si
in uleiurile din ficat de peste. De asemenea, se gaseste in cantitati
mici in ficatul de vita, branza, laptele integral si galbenusul de ou.
Majoritatea dintre acestea contin vitamina D3. Exista de asemenea cateva
sortimente de ciuperci care contin o cantitate variabila de vitamina
D2.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu