Prin comparatie cu ceapa alba, ceapa rosie este mai dulce, mai putin usturatoare si, mai important, contine de doua ori mai multi antioxidanti, fapt ce o transforma intr-o componenta importanta in lupta pentru o sanatate de fier.
Gustul pe care il are este dat de sulfide, care odata ingerate,
produc la randul lor, in organism, cisteine, niste substante cu rol
important in slabire si detoxifiere.
Cercetari recente arata ca acesti compusi de sulf au au o mare
capacitate de a fluidifica sangele, prevenind formarea trombilor si, in
plus, reduc nivelul colesterolului rau si a trigliceridelor.
De asemenea, s-a demonstrat ca introdusa frecvent in alimentatie,
ceapa rosie influenteaza si functionarea celulelor, intarindu-le si
ajutandu-le sa profite la maximum de oxigenul primit.
Antioxidanti
Ceapa rosie este o sursa veritabila de flavonide si polifenoli,
antioxidanti care previn degradarea celulara, combat formarea tumorilor
si reduc dramatic procesele inflamatorii.
Potrivit cercetarilor, o portie buna de ceapa rosie, adaugata
zilnic in meniu, este mult mai eficienta pentru sanatate decat orice
supliment alimentar pe baza de antioxidanti. Asta deoarece organismul
recunoaste mai usor nutrientii atunci cand provind din surse naturale
decat atunci cand vorbim despre produsi de sinteza.
Crom
Persoanele care consuma alimente procesate in cantitate mare s-a
dovedit ca au deficienta de crom, ceea ce faciliteaza instalarea bolilor
cardiovasculare si a diabetului. Ei bine, ceapa rosie este si in acest
caz solutia salvatoare, intrucat este o sursa fantastica de crom: scade
nivelul zaharurilor din sange si sporeste sensibilitatea la insulina.
Unde se ascund vitaminele
Stim cu totii ca ceapa se decojeste si se consuma doar interiorul,
foile carnoase. Ei bine, majoritatea vitaminelor se gasesc in primele
foi, acelea pe care le aruncam. Pentru a profita la maximum de
beneficiile cepei rosii, nu aruncati nimic, puteti utiliza foile
exterioare pentru ceaiuri, de exemplu.
Prin prepararea la temperaturi inalte, ceapa isi pierde o parte
dintre antioxidanti. Antocianinele se pierd in proportie de 50%, insa
quercitina (pigmentul care ii da culoarea) se mentine.
Potrivit studiilor, 4 - 7 portii de ceapa rosie pe saptamana
(totalul echivaleaza cu 2- 3 cepe) reduc semnificativ riscul de cancer
colorectal, oral, ovarian, de laringe si de de esofag.
Cum se pastreaza ceapa rosie
Ceapa rosie se tine in locuri racoroase, uscate, bine aerisite. Nu o pastrati in frigider sau pungi de plastic, pentru ca in ambele cazuri se deterioreaza mai repede. Odata ce ati curatat sau tocat ceapa, consumati-o, altfel isi pierde calitatile, devenind toxica. Nu consumati ceapa ce prezinta zone putrezite, pete sau mucegai,
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu