Ciocolata, vinul rosu si fructele de padure, bogate in antioxidanti,
regleaza nivelul de glucoza din sange, prevenind astfel diabetul de tip
2, afirma cercetatorii britanici, intr-un studiu publicat luni in
Journal of Nutrition, informeaza Daily Mail.
Flavonoidele sunt antioxidanti regasiti in plante, dar si in ceai, vin
rosu si ciocolata, care protejeaza impotriva unor boli precum
afectiunile cardiovasculare, hipertensiune, unele forme de cancer si
dementa.
Studiul cercetatorilor englezi de la Universitatea Anglia de Est (UEA)
si de la King's College, din Londra, a relevat ca o dieta bogata in
flavonoide si antocianine - regasite in capsuni, coacaze negre, mure si
afine - este asociata cu o insulinorezistenta mai scazuta si cu o
reglare mai buna a glucozei din sange.
Conform rezultatelor studiului, acest tip de antioxidanti reduce riscul
de inflamatii cronice, care pot cauza diabet, obezitate, boli
cardiovasculare si cancer.
"Ne-am concentrat asupra flavonelor, care se regasesc in verdeturi
si legume precum patrunjel, cimbru si telina, si asupra antocianinelor,
regasite in fructe de padure, struguri negri, vin si alte fructe si
legume de culoare albastruie. Acesta este unul dintre primele studii pe
scara larga, efectuate pe oameni, care examineaza modul in care acesti
compusi bioactivi puternici ar putea reduce riscul de diabet", a declarat profesorul Aedin Cassidy, de la Scoala medicala din Norwich, afiliata UEA.
Cercetatorii britanici au testat aproape 2.000 de femei sanatoase de la
fundatia TwinsUK, care au completat un chestionar despre obiceiurile
lor alimentare, pentru a estima aportul zilnic de flavonoide.
Oamenii de stiinta au analizat mostrele de sange, in vederea evaluarii
nivelului de glucoza si al inflamatiilor, analizand, de asemenea, gradul
de insulinorezistenta, un indicator al diabetului de tip 2. "Am
descoperit ca femeile care au urmat o dieta bogata in antocianine si
flavone au avut un grad de insulinorezistenta mai scazut.
Insulinorezistenta ridicata este asociata cu formele de diabet de tip 2,
prin urmare, persoanele care consuma alimente bogate in acesti compusi -
cum ar fi fructe de padure, verdeturi, struguri negri, vin - au o
probabilitate mai redusa de imbolnavire", a adaugat Aedin Cassidy.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu