Cele mai potrivite forme in care portocalele sunt si leac, si
hrana, sunt fructul ca atare si sucul natural, obtinut prin stoarcere.
Adorat de copii si savurat cu placere de adulti, sucul de portocale
merita sa fie vedeta micului dejun, pentru beneficiile aduse sanatatii.
Nu face insa abuz, oricat de grozav i-ar fi gustul, pentru ca ingrasa!
Dar sa ne concentram asupra calitatilor:
Previne formarea pietrelor la rinichi
Sucul de portocale contine acid citric, dar si alte substante ce
dizolva efectiv oxalatii si uratii, substante care se depun, formand
pietre la rinichi. Zilnic, un pahar cu suc de portocale de 150 ml este
mult mai eficient decat orice alt suc de citrice. Mai mult, celor care
au eliminat deja calculi renali li se recomanda, pentru refacere si
recuratare, 0,5-1 litru de suc de portocale, in cure de sapte zile (cu
sapte zile pauza).
Regleaza tranzitul
1-2 portocale consumate la micul dejun si inaintea mesei de pranz
accelereaza tranzitul intestinal si stimuleaza activitatea enzimelor la
nivelul intestinului. Foarte bun pentru imbunatatirea peristaltismului
intestinal este decoctul de portocale (cate o cana, intre mese).
Fereste de infarct
Sucul de portocale baut cu regularitate (un pahar la micul dejun)
are, pe langa efectul energizant si nutritiv, calitatea de a reduce cu
25% riscul de infarct miocardic datorita calitatii acestui suc de a
creste colesterolul bun (HDL) si de a scadea colesterolul rau (LDL).
In plus, pectinele continute normalizeaza nivelul glucozei din
sange si ajuta la imbunatatirea irigarii cu sange a muschiului cardiac.
Alunga durerile de cap
Un remediu foarte bun impotriva durerilor de cap (functioneaza
chiar si la migrene) este decoctul de portocale - un litru de-a lungul
intregii zile. Ajuta pe de o parte la varsarea bilei in duoden, iar pe
de alta, imbunatateste irigarea creierului cu sange, reducand senzatia
de durere.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu