Toate condimentele sunt pline de antioxidanti, au efecte
anti-bacteriane puternice, scad nivelul zaharului in sange si au
proprietati ani-cancer, dar cateva merita titlul de cele mai sanatoase
condimente astfel ca merita incluse in alimentatia zilnica.
Chimionul (chimenul) este originar din Orientul
Mijlociu, iar aceste seminte depasesc toate asteptarile in ceea ce
priveste concentratia de fier. Chimenul poate trata o serie larga de
afectiuni, daca este folosit sub forma de ceai. Chimenul amelioreaza
starile alergice, gripa si raceala. Uleiul de chimen negru reduce
simptomele alegiilor si neutralizeaza celulele canceroase din tumorile
maligne ale sanului. Contine liminen, un elemnt nutritiv ale carui
proprietati anti-cancer au fost demonstrate.
Cum il folosesti. Chimenul poate fi adaugat in
mancarurile cu carne de porc si de vaca, se combina foarte bine cu
pestele si merge de minune in prajituri si in preparatele cu cartofi. Ca
sa pui in evidenta aroma si sa activezi substantele benefice din
chimion prajeste putin semintele, pana ce simti mirosul specific al
acestui excelent condiment.
Paprika, adica pudra de ardei, este cel mai bogata
sursa de betacaroten dintre toate condimentele. Contine favonoide si
vitamina C in cantitati impresionante, are puternice proprietati
antibacteriene, si este eficienta in tratarea tensiunii arteriale. In
plus are capacitatea de a tonifia peretii venelor, astfel ca este un
tratament mai mult decat util pentru ameliorarea simptomatologiei
varicelor. Paprika fluidizeaza sangele, scade colesterolul si poate
ameliora durerile de cap. Contine acid salicilic, exact ca si aspirina,
fara nici unul din efectele secundare ale acesteia din urma. Paprika
este la fel de eficienta indiferet daca este preparata din ardei iute
sau din ardei dulce, dar in cazul celei facute din ardei dulce,
cantitatile folosite trebuie sa fie mai mari pentru a beneficia de toate
efectele pozitive.
Cum o folosesti. Paprika merge de minune in tocanite, in sosurile
pentru paste si in ciorbe. Se potriveste foarte bine ca adaus in mancare
in cazul celor care vor sa reduca consumul de sare.
Cuisoare sunt calmante naturale pentru durerile de
dinti. Contin eugenol, subsatnta folosita si de medicii stomatologi.
Cuisoarele sunt o buna si placuta solutie pentru tratatrea si combaterea
respiratiei urat mirositoare, sunt eficiente pentru a trata indigestia,
parazitii intestinali, greata si varsaturile. Cuisoarele au si un
puternic efecte antibacterian, mai ales impotriva stafilococilor si a
celor care produc afectiuni pulmonare. Uleiul de cuisoare are efect
anticancerigen.
Cum le folosesti. Cuisoarele sunt foarte bune in
salate, prajituri si dau o aroma cu totul specai preparatelor cu carne.
Se potrivesc bine la paste si la mancarurile grase.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu