joi, 21 noiembrie 2013

Cele mai sanatoase condimente

Toate condimentele sunt pline de antioxidanti, au efecte anti-bacteriane puternice, scad nivelul zaharului in sange si au proprietati ani-cancer, dar cateva merita titlul de cele mai sanatoase condimente astfel ca merita incluse in alimentatia zilnica.  


Chimionul (chimenul) este originar din Orientul Mijlociu, iar aceste seminte depasesc toate asteptarile in ceea ce priveste concentratia de fier. Chimenul poate trata o serie larga de afectiuni, daca este folosit sub forma de ceai. Chimenul amelioreaza starile alergice, gripa si raceala. Uleiul de chimen negru reduce simptomele alegiilor si neutralizeaza celulele canceroase din tumorile maligne ale sanului. Contine liminen, un elemnt nutritiv ale carui proprietati anti-cancer au fost demonstrate. 


Cum il folosesti. Chimenul poate fi adaugat in mancarurile cu carne de porc si de vaca, se combina foarte bine cu pestele si merge de minune in prajituri si in preparatele cu cartofi. Ca sa pui in evidenta aroma si sa activezi substantele benefice din chimion prajeste putin semintele, pana ce simti mirosul specific al acestui excelent condiment.



Paprika, adica pudra de ardei, este cel mai bogata sursa de betacaroten dintre toate condimentele. Contine favonoide si vitamina C in cantitati impresionante, are puternice proprietati antibacteriene, si este eficienta in tratarea tensiunii arteriale. In plus are capacitatea de a tonifia peretii venelor, astfel ca este un tratament mai mult decat util pentru ameliorarea simptomatologiei varicelor. Paprika fluidizeaza sangele, scade colesterolul si poate ameliora durerile de cap. Contine acid salicilic, exact ca si aspirina, fara nici unul din efectele secundare ale acesteia din urma. Paprika este la fel de eficienta indiferet daca este preparata din ardei iute sau din ardei dulce, dar in cazul celei facute din ardei dulce, cantitatile folosite trebuie sa fie mai mari pentru a beneficia de toate efectele pozitive. 


Cum o folosesti. Paprika merge de minune in tocanite, in sosurile pentru paste si in ciorbe. Se potriveste foarte bine ca adaus in mancare in cazul celor care vor sa reduca consumul de sare.  



Cuisoare sunt calmante naturale pentru durerile de dinti. Contin eugenol, subsatnta folosita si de medicii stomatologi. Cuisoarele sunt o buna si placuta solutie pentru tratatrea si combaterea respiratiei urat mirositoare, sunt eficiente pentru a trata indigestia, parazitii intestinali, greata si varsaturile. Cuisoarele au si un puternic efecte antibacterian, mai ales impotriva stafilococilor si a celor care produc afectiuni pulmonare. Uleiul de cuisoare are efect anticancerigen. 


Cum le folosesti. Cuisoarele sunt foarte bune in salate, prajituri si dau o aroma cu totul specai preparatelor cu carne. Se potrivesc bine la paste si la mancarurile grase.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu