Retine insa un sfat valoros, si anume acela de a nu mai decoji prea mult ceapa, deoarece cu cat arunci mai mult din ea, cu atat pierzi mai multe substante benefice.
Iar daca dupa o masa la care ai servit si ceapa esti nevoit sa
socializezi iar periuta de dinti nu iti este la indemana, consuma cateva
felii de portocala sau poti chiar sa mesteci cateva coji de portocala,
care fac minuni in privinta mirosului specific de ceapa.
Si daca nu esti un consumator frecvent de ceapa, efectele sale
benefice asupra sanatatii cu siguranta iti vor schimba parerea. Iata
cateva dintre minunatiile pe care le poate face aceasta leguma banala.
Ceapa este considerata de multi un antibiotic natural care ajuta
organismul sa lupte impotriva stafilococilor, are efect asupra tusei,
actioneaza ca un emolient, sedativ, digestiv, calmant. Ceapa este
medicamentul naturist cel mai frecvent utilizat in trecut de parintii si
bunicii nostri pentru gripa si raceala.
Are proprietati antibiotice, antiinflamatoare (de efect pentru guta
si artrita), antiseptice (lupta impotriva bacteriilor, inclusiv E. Coli
si Salmonella, infectii la nivelul tractului urinar), antimicrobiene si
carminative (de efect pentru constipatie si balonari).
Este o sursa bogata de fier (previne anemia), fibre, potasiu (cu
rol in echilibrul electrolitic al organismului), vitaminele A
(protejeaza pielea si mucoasele), B (ajuta la cresterea metabolismului,
imbunatatirea sistemului imunitar si a celui nervos si mentinerii
sanatatii pielii si muschilor) si C (creste rezistenta sistemului
imunitar).
100 de grame de ceapa aduc doar 44 de calorii in corp si asigura o
doza insemnata de fibre, necesare bunei desfasurari a tranzitului
intestinal, dar care ajuta si la scaderea nivelului de cholesterol si,
astfel, la reducerea riscului de afectiuni ale inimii.
Coaja de ceapa contine quercitina, un antioxidant extrem de
important care previne formarea cheagurilor de sange, astmul, diabetul,
ateroscleroza si infectiile la nivelul tractului digestiv si, mai mult
decat atat, are proprietati antiinflamatoare care tin la distanta
diferite tipuri de cancer.
De asemenea, ceapa contine sulf, care are un rol protector asupra
ficatului, mai ales atunci cand combinam, de exemplu, o salata de legume
cu ceapa la o friptura de vita. Acest mix este perfect pentru
stimularea transportului aminoacizilor catre creier si sistemul nervos
in general, asigurandu-se astfel o stare psihica echilibrata.
Ceapa este in acelasi timp o sursa bogata de crom, un mineral care
asigura sensibilitate adecvata la insulina, hormonul secretat de
pancreas pentru a “escorta” zaharul la nivelul celulelor si astfel
scazand sansele de diabet.
Si pielea are de castigat de pe urma banalei cepe. Studiile arata
ca sucul proaspat de ceapa aplicat de arsurile minore sau ciupiturile de
insecte grabeste vindecarea si regenerarea tesuturilor. Si nu te speria
daca te ustura un pic, efectul este garantat.
O masca eficienta contra pistruilor si a cuperozei poate avea la
baza ingrediente naturale cu maxim efect, cum ar fi de exemplu sucul de
ceapa amestecat cu ulei de masline, la care se adauga suc proaspat de
castravete, pentru un plus de prospetime si hidratare.
Iar pentru ca suntem in acea perioada a anului in care mainile au
foarte mult de suferit din cauza frigului, poti incerca un remediu
naturist pe baza de suc de ceapa si miere, in parti egale, care ajuta la
tratarea crapaturilor pielii si echilibrarea pH-ului.
Trebuie sa tineti cont insa ca exista si contraindicatii, adresate
in special bolnavilor de gastrita, celor care sufera de sindrom de colon
iritabil sau colita, si este recomandat consumul treptat si in
cantitati mici astfel incat organismul sa se obisnuiasca, deoarece
ingestia unei cantitati nepotrivite poate diminua peristaltismul
gastric, ingreunand digestia.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu