vineri, 11 octombrie 2013

Sezonul rece si cresterea imunitatii

Odata cu începerea sezonului rece, poti raci usor, mai ales daca ai organismul slabit. Pentru a tine bolile la distanta, profita de solutii naturale de crestere a imunitatii.
Catina, buna pentru anemici
Fructele de catina sunt foarte bogate în vitamine, fapt ce le recomanda pentru întarirea sistemului imunitar. Ele contin vitamina C (400- 1500 mg la 100 g fructe), vitamina E (regenereaza celulele si are actiune antioxidanta), acizi grasi omega-3 si omega-6 (previn afectiunile cardiovasculare) si betacaroten (substanta care stimuleaza formarea anticorpilor).

Iata cum poti face cura: bea zilnic, timp de cateva saptamani, un pahar cu suc de catina facut din fructe proaspete. Mai pune doua picaturi de ulei de catina într-o lingurita cu miere si ia-o de trei ori pe zi, timp de zece zile pe luna. Pentru copiii anemici se face un amestec din proportii egale de pulbere din fructe uscate de catina, pulbere din fructe uscate de maces si din pulbere din frunze uscate de urzica. Cei mici trebuie sa ia 2-3 lingurite în fiecare zi, timp de 1-2 luni.

In general, catina nu are contraindicatii, dar e bine sa consulti medicul înainte, daca vrei sa faci o cura.
Remedii complexe împotriva gripei Pentru a ameliora simptomele gripei, este bine sa bei zilnic 2-3 cani de ceai preparat din urmatorul amestec: 10 g de scortisoara, 30 g de flori de soc, 30 g de sovarv, 10 g de cimbrisor si 20 g de radacina de cerentel. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de amestec, la 200 ml de apa. De ajutor în caz de febra ridicata este si ceaiul de musetel, din care se beau cate doua-trei cani zilnic. Infuzia se obtine din doua lingurite de pulbere de flori, la 250 ml de apa clocotita.
Vitamina C ajuta organismul sa lupte cu bolile Vitamina C ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar, ferind organismul de infectii. Un studiu a aratat ca în cazul persoanelor care au luat un gram de vitamina C timp de doua saptamani, celulele albe au devenit mult mai active în distrugerea bacteriilor „rele“ din organism.

Iata cum poti face cura: consuma cat mai des legume si fructe bogate în vitamina C: citrice, macese, afine, mure, zmeura, legume de culoare verde, rosii, conopida, cartofi si ardei iuti. Poti lua si capsule: pentru adulti si adolescenti, doza zilnica recomandata este în jur de 60-100 mg, iar pentru copii, între 35 si 65 mg. Femeile însarcinate si persoanele în varsta pot lua 120 mg zilnic. Sportivii, în perioadele de antrenament, pot lua si 200 mg zilnic.

Nu apela la acest remediu daca: faci chimioterapie sau un tratament cu radiatii.
Fereste-te de virusuri cu macese!
Macesele sunt, pe langa catina, una dintre cele mai importante surse de vitamina C, acestea ajutand la stimularea sistemului imunitar. De aceea, pentru a te feri de raceala si de gripa, dar si pentru a te trata în cazul în care te-ai îmbolnavit, este indicat sa bei zilnic doua cani de infuzie de macese. Aceasta se prepara dintr-o lingura de fructe la 200 ml de apa. De asemenea, poti prepara din macese o bautura racoritoare: zdrobeste 100 g macese si lasa-le la macerat într-un litru de apa rece, timp de 12 ore. Adauga putina miere, amesteca, strecoara si pastreaza sucul la frigider. Bea doua pahare pe zi.
Broccoli, pentru cei care stau la oras „Mananca broccoli, ca sa cresti mare si sanatos”. Aceasta e recomandarea pe care ar trebui sa i-o faci copilului tau, conform cercetatorilor americani. Ei au descoperit ca broccoli contine o substanta chimica, sulforafan, care lupta împotriva radicalilor liberi – agenti poluatori din fumul de tigara si din gazele de esapament – vinovati de aparitia multor boli, inclusiv cancer.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu