vineri, 2 mai 2014

Proprietatile benefice ale papadiei

Noi o cunoastem sub numele de laptuca, papalunga, gusa-gainii sau floarea-turcului. Francezii i-au zis „dent-de-lion“, care inseamna dinte de leu, dupa frunzele zimtate ale plantei.

Diuretic natural

Remediile din papadie – infuzia, capsulele si tinctura - sunt indicate in bolile de ficat, cand este nevoie de o tonifiere a intregului organism. Papadia este un bun diuretic, elimina toxinele si apa in exces din tesuturi.

Mai mult, preparatele din papadie pot dizolva pietrele la rinichi si imbunatatesc tranzitul intestinal, prevenind problemele digestive ca diareea si constipatia. Daca vrei sa slabesti, tot papadia iti vine in ajutor. Ai probleme cu acneea? Curele cu papadie curata corpul de reziduuri si reduc eruptiile cutanate.

Scade colesterolul

Ceaiul din papadie poate tine sub control hipertensiunea, previne anemia si scade nivelul colesterolului „rau“. Ultimele studii arata efecte pozitive si in prevenirea diabetului si a unor forme de cancer. Ca sa beneficiezi de proprietatile benefice ale papadiei, foloseste pentru ceai radacinile si frunzele uscate. Acesta se obtine din 1 sau 2 lingurite de planta lasata la infuzat 5 minute intr-o cana cu 150 ml de apa fierbinte.

Atentie! In doze mari, papadia poate cauza eczeme si probleme cu stomacul. De aceea, cel mai bine este sa respecti indicatiile medicului fitoterapeut cand urmezi un tratament cu aceasta planta.

INFO: Extern, sucul de papadie, obtinut din frunze verzi pisate si stoarse, estompeaza pistruii si petele de pe fata sau corp. Cataplasmele cu suc de papadie alina durerile reumatice.

Fiecare problema cu remediul ei

* In caz de constipatie, bea ceai de papadie de 3 ori pe zi.

* Daca observi ca retii apa multa in corp, consuma tot 3 cani cu ceai zilnic, pentru a impiedica tesuturile sa absoarba mult lichid.

* In anemie, se recomanda consumul unei lingurite cu suc proaspat de papadie sau de tinctura cu un pahar de apa, dimineata si seara.

* Daca suferi de hepatita, calculi biliari ori endometrioza, papadia iti poate ameliora durerile. Ia de 2 ori pe zi capsule cu extract de radacina de papadie sau de 3 ori pe zi cate o lingurita de extract lichid din aceasta planta.

Acest tratament poate dura aproximativ 2 saptamani, dar medicul fitoterapeut iti va spune exact durata curei cu papadie, in functie de cat de grava este afectiunea de care suferi.

Pont: Poti face acasa tinctura de papadie. Ai nevoie de 100 ml de suc din radacina proaspata de papadie, 18 ml de alcool de 90°, 15 ml de glicerina si 17 ml de apa. Gasesti ingredientele in magazinele naturiste ori in farmacii.

Cum se face cura

Incearca sa urmezi cura cu tije de papadie in fiecare primavara, ca sa te bucuri de efectele sale de tonifiere si detoxifiere. Culege 6 tije de papadie cu flori cu tot, le speli si le tai capetele, apoi le poti consuma proaspete, timp de 2 saptamani. Cura poate ameliora simptomele in caz de: gastrite, diskinezii biliare, guta, varice, ateroscleroza, diabet, litiaze biliare.

Bine de stiut

Din radacinile prajite de papadie se prepara un inlocuitor excelent al cafelei, dar care nu are proprietati stimulatoare. Frunzele si florile pot fi gatite pe baie de aburi sau sub forma de salate in amestec cu alte verdeturi. Au o aroma usor amaruie, dar placuta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu