marți, 1 septembrie 2015

Nasturelul contine mai mult fier decat spanacul, mai multa vitamina C decat portocalele


Contine mai mult fier decat spanacul, mai multa vitamina C decat portocalele si mai mult calciu decat laptele. Nasturelul (Nasturtium officinale), cunoscut si sub numele de macrisul de balta, caci despre el este vorba, poate fi mai mult decat o garnitura. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Ulster si publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica, salata de nasturel poate reduce riscul de cancer cu pana la 25%.

Studiul a sugerat ca un consum zilnic de 85 de grame de nasturel ar putea inhiba cresterea celulelor canceroase si chiar sa le distruga. Oamenii de stiinta au constatat ca nasturelul, care face parte din familia cruciferelor, reduce semnificativ deteriorarea ADN-ului celular, care este un factor declansator in dezvoltarea cancerului.

De asemenea, nasturelul creste nivelul de antioxidanti care combat radicalii liberi - molecule care deterioreaza tesuturile organismului.

Experimentul a fost efectuat pe un esantion de 60 de adulti cu varste intre 19 si 35 de ani, nefumatori si fumatori care au fost impartiti in doua grupuri. Pe langa o dieta echilibrata, fiecare participant din primul grup a consumat zilnic (timp de 8 saptamani) 85 de grame de nasturel in stare cruda. In schimb, participantilor din al doilea grup nu li s-a dat sa consume nasturel. Dupa o pauza de 7 saptamani, s-a facut schimbul intre cele doua grupuri, astfel incat participantii din al doilea grup au ajuns sa consume nasturel.

Testele de sange, efectuate la finalul experimentului au indicat clar o crestere a cantitatii de antioxidanti dupa consumul de nasturel, mai ales in randul fumatorilor.


Ian Rowland, profesorul care a condus cercetarea, a declarat ca nu este deloc greu ca oamenii sa consume aceasta cantitate si ca echipa sa a vrut sa vada ce impact ar putea avea aceasta leguma asupra elementelor care pot cauza cancerul, asa cum este deteriorarea ADN-ului.

Acesta a mai subliniat faptul ca majoritatea studiilor care au demonstrat eficacitatea cruciferelor in lupta cu cancerul au fost efectuate cu substante chimice derivate din legume si testate pe animale, nu pe oameni care au consumat legumele ca atare.

Alte beneficii ale nasturelului

Rezultatele studiului britanic au mai aratat ca nasturelul:
- reduce semnificativ deteriorarea ADN-ului celulelor albe din sange;
- reduce semnificativ trigliceridele;
- creste nivelul de luteina si betacaroten din sange.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu