Fasolea are un indice glicemic scazut
Bogata in carbohidrati complecsi, proteine si fibre, fasolea alba
este considerata un produs alimentar cu un indice glicemic scazut.
Indicele glicemic este un indice numeric care claseaza alimentele in
functie de rolul pe care acestea il au asupra nivelurilor de zahar din
sange.
Alimentele cu un indice glicemic ridicat se descompun rapid in
procesul digestiei si determina cresteri bruste ale nivelului de zahar
din sange si ale insulinei. Cresterea rapida este urmata de o scadere
semnificativa a nivelului de zahar din sange.
Prin contrast, alimentele care au un indice glicemic scazut, cum ar
fi fasolea alba, nu declanseaza modificari importante in nivelul
zaharului din sange. In acest mod foamea este tinuta sub control, iar
modificarile de dispozitie sunt mult mai rar intalnite. Exista si alte
beneficii pentru sanatate ale alimentelor cu un indice glicemic scazut,
cum ar fi scaderea riscului de aparitie al bolilor cardiovasculare si
diabet, la aldulti.
Fasolea alba are un rol important in lupta impotriva depozitelor de grasime
Fasolea alba, alaturi de alte alimente cu un indice glicemic
scazut, ofera avantaje extraordinare in cazul pierderii in greutate. In
cazul in care carbohidratii din alimentele consumate provoaca cresterea
valorilor zaharului din sange, un hormon numit insulina polipeptida este
produs de catre pancreas.
Scopul insulinei este de a echilibra valorile crescute ale
zaharului prin stimularea absorbtiei de glucoza a celulelor
organismului, care utilizeaza apoi glucoza pentru a o transforma in
energie. Cu toate acestea, in cazul in care nivelul de zahar din sange
este foarte ridicat, insulina va contribui la transformarea si stocarea
unei parti a zaharului din sange in grasime (pentru a o utiliza ulterior
ca energie).
In cazul ingestiei de alimentele cu un continut scazut de indice
glicemic, efectul este opus. Un alt avantaj al introducerii in dieta a
fasolei albe este faptul a aceasta produce inhibitori alfa-amilaza,
cunoscuti pentru capacitatea lor de a incetini absorbtia glucidelor prin
inhibarea enzimelor responsabile de descompunerea anumitor tipuri de
amidon in zaharuri simple.
Antioxidantii din boabele de fasole alba, determina o stare buna de
sanatate si previn aparitia ridurilor. Fasolea alba contine
antioxidanti, subsante care lupta impotriva bolilor si ajuta la
mentinerea unei stari optime de sanatate. Antioxidantii protejeaza
celulele de efectul radicalilor liberi, molecule instabile care distrug
celulele.
In cele din urma, daunele cauzate de radicalii liberi pot determina
aparitia multor boli cronice si degenerative, inclusiv anumite tipuri de cancer, ateroscleroza, tromboza, artrita, boli cardiovasculare, probleme ale sistemului imunitar, boala Alzheimer si dementa.
Fasolea alba ajuta la detoxifierea organismului
Fasolea alba este una din cele mai concentrate surse alimentare de
molibden. In ciuda faptului ca a fost descoperit in 1778, molibdenul
este un mineral relativ necunoscut. Cu toate acestea, este extrem de
important pentru sanatate. Molibdenul este necesar pentru fabricarea si
activarea unor enzime cu rol detoxifiant, inclusiv adelhid oxidaza si
sulfit oxidaza.
Adelhid oxidaza neutralizeaza acetaldehida, un produs metabolic
secundar toxic eliberat de fungi, si alcool. Acetaldehida este o
componenta semnificativa a fumului de tutun, marijuana si fumului de
esapament al automobilelor. Este iritanta, un posibil agent cancerigen
si s-a dovedit ca are un efect sinergic cu nicotina, crescand riscul de
dependenta al fumatorilor.
Enzima mitocondriala sulfit oxidaza catalizeaza procesul de
sulfoxidaza care este responsabil de convertirea sulfitilor (care pot
determina reactii adverse pentru sanate) in sulfati care vor fi
excretati in urina. Reactiile adverse asociate cu ingerarea de sulfiti
includ durerile de cap, tensiune si migrene precum si simptome specifice
astmului.
In afara de protectia oferita impotriva anumitor boli, radicalii liberi din fasolea alba previn imbatranirea prematura a pielii declansata de expunerea excesiva la soare. Atunci cand corpul este expus la lumina soarelui, creaza o cantitate mare de enzime numite metaloproteinaze care ajuta la repararea si remodelarea colagenului distrus de soare. Dar nu toate metalproteinazele sunt bune pentru organism.
Unele dintre acestea distrug fibrele de elastina si colagen, si
radicalii liberi se pare ca stimuleaza producerea acestor
metaloproteinaze daunatoare. Efectele distructive ale
metaloproteinazelor se acumuleaza de-a lungul timpului si se
concretizeaza in riduri si linii fine la nivelul pielii.
In plus fata de lupta impotriva ridurilor prin continutul de
antioxidanti, fasolea alba furnizeaza organismului zinc, cupru si
proteine care sunt utile in lupta pentru aparitia prematura a ridurilor.
Fasolea alba si continutul ridicat de magneziu
Fasolea alba are un continut ridicat de magneziu, un macromineral
important care are o serie de functii cheie pentru organism. Magneziul
sustine potentialul electric al membranelor nervoase si musculare si
diminueaza stresul.
Magneziul este necesar pentru sanatatea oaselor. Factorii de risc
ce stau la baza deficitului de magneziu sunt diareea, boala celiaca si
alte probleme gastro intestinale, consumul excesiv de alcool si diabetul
zaharat.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu