Uda mainile cu apa care curge
Daca mainile sunt spalate intr-un lighean sau alt recipient cu apa care nu curge, acestea se pot recontamina.
Spumarea si frecarea energica a palmelor una de alta
In acest fel se produce efectul de frictiune care indeparteaza
mizeria, grasimea si microbii. Microbii se afla pe toata suprafata
mainii, in special sub unghii.
Freaca mainile timp de 20 de secunde
Pe marginea acestui aspect se poarta inca discutii. Timpul difera
in functie de tipul si cantitatea de mizerie. De exemplu, un medic
chirurg, care dupa o interventie chirurgicala poate sa raspandeasca o
boala, trebuie sa se spele mai mult timp. Cele 20 de secunde sunt un
standard international pentru ca s-a observat ca spalatul pe maini mai
indelungat este mai eficient decat cel de durata mai scurta.
Clatirea
Dupa ce sapunul si frecatul si-au facut datoria, indepartand
microbii, este momentul sa fie date jos de pe maini, altfel te poti
recontamina. Ca si la punctul unu si din motive identice, clatirea se
face cu apa care curge. In cazul in care esti in drumetie, toarna-ti apa
peste maini cu un ibric.
Uscarea mainilor
Ultima etapa este foarte importanta deoarece scade pericolul
transmiterii germenilor. Transmiterea se face mai usor de la si catre
maini ude. Pentru asta ai nevoie de un uscator sau de un prosop curat,
uscat.
De retinut: spalatul pe maini scade riscul de imbolnavire si de contactare a "bolii mainilor murdare" - hepatita A!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu