joi, 27 martie 2014

Cele mai bune alimente pentru a tine cancerul la distanta

Germeni de grau 

Acestia sunt una dintre cele mai bune surse alimentare de zinc, un mineral esential pentru un sistem imunitar care functioneaza bine. Zincul e important in dezvoltarea limfocitelor T responsabile cu lupta organismului impotriva infectiilor. De asemenea, acestea te ajuta sa mentii o piele sanatoasa. Fiecare 100g de germeni de grau au 17mg de zinc. E adevarat ca poti sa iti iei zincul si din carne de vita sau porc, insa aceste surse au si colesterol, si grasimi saturate.In plus, nu sunt o optiune si pentru vegetarieni, asa ca germenii de grau sunt cei mai potriviti. Secretul ca sa obtii doza maxima de zinc din germenii de grau este sa ii inmoi inainte in apa, si astfel absorbtia zincului sa fie mai buna.

Nuci de Brazilia 

Aceste nuci sunt bogate in seleniu, un nutrient care ajuta la formarea unor antioxidanti puternici ce previn distrugerea celulelor din pricina radicalilor liberi. Asta inseamna ca nucile de Brazilia ajuta la prevenirea bolilor cronice (unele tipuri de cancer, bolile de inima), dar si la protejarea sistemului imunitar. Si ca sa te convingem ca sunt cea mai buna sursa din care poti sa iti iei seleniu, iti spunem ca o singura nuca are de doua ori doza zilnica recomandata. Asa ca ai grija cate consumi, pentru ca prea mult seleniu poate sa iti faca rau la sanatate.

Usturoiul 

Batranul si mult laudatul usturoi nu e un remediu de care sa nu fi auzit. Dar probabil ca nu stiai ca a fost folosit ca antibiotic si in timpul celor doua razboaie mondiale. Este un aliat important impotriva infectiilor pentru ca are peste 100 de compusi ai sulfului. Printre ei si allicinul care are efecte antimicrobiene. Un studiu publicat in 2004 in British Journal of Biomedical Science arata ca allicinul are efect chiar si impotriva infectiilor bacteriene rezistente la antibiotice, cum ar fi infectiile cu stafilococ auriu. De asemenea, tot allicinul are efect in infectiile cu E coli, infectiile cu fungi sau cele cu paraziti.

Chiar daca toate aceste efecte au fost dovedite doar in laborator, exista si un studiu facut in 2001, in Marea Britanie, pe oameni, care arata ca usturoiul are efect in prevenirea racelilor, tot datorita continutului de allicin. Acest compus se elibereaza atunci cand usturoiul este taiat sau zdrobit. Asa ca, poti sa il obtii daca folosesti ustuoriul in salate sau in dressing-uri.


Ciupercile

Ciupercile sunt bogate in beta-glucan, despre care cerecetatorii Universitatii din Istanbul spuneau intr-un studiu facut in 2007 ca pot stimula sistemul imunitar. Potrivit cercetatorilor turci beta-glucanul poate mima asupra organismului o invazie cu agenti patogeni, astfel incat organsimul sa lupte sa isi dezvolte anticorpi. E drept ca in studiul publicat in 2007 era folosit extract de beta-glucani si nu varianta lor naturala din surse alimentare. Totusi ciupercile sunt folosite de secole in medicina traditionala din estul Europei pentru a imbunatati sistemul imunitar.


Frunze de nap

Sunt indicate in dietele de intarire a organismului pentru ca sunt o sursa excelenta de Vitamina C. In plus sunt bogate in fibre si au foarte putine zaharuri. Important este sa mananci frunzele in stare cruda pentru ca vitamina C este sensibila din punct de vedere termic si nu vei mai beneficia de intreaga cantitate. Din 100g de frunze de nap in stare cruda vei primi 120mg de Vitamina C. Aceasta este un antioxidant care previne distrugerea celulelor. Sunt putine studii care sa dovedeasca felul in care Vitamina C imbunatateste sistemul imunitar, dar sunt multe analize care arata ca persoanele care au o dieta bogata in vitamina C tind sa aiba simptome mai slabe si o perioada mai mica de recuperare in urma racelilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu