Iata care sunt motivele pentru care este bine sa incluzi alunele în alimentatia ta zilnica:
Contin proteine usoare si fibre
Pe langa grasimi, continutul de proteine si de fibre face din alune
o gustare consistenta si sanatoasa. O mana de alune sau de nuci
reprezinta o gustare sanatoasa. In general, nu trebuie depasita aceasta
cantitate zilnica, pentru ca alunele au multe calorii si pot îngrasa. Atentie: pentru o digestie usoara, este cel mai
indicat sa consumati alunele si alte fructe oleaginoase separat!
Continutul bogat în grasimi si în proteine întarzie digestia alimentelor
cu care sunt combinate. De exemplu, daca se amesteca cu fulgi de
porumb, bogati în carbohidrati, sau cu fructe, le pot provoca acestora
fermentatie. Acest lucru este valabil pentru toate alimentele bogate în
proteine si în grasimi, nu doar pentru alune.
Sunt bogate în minerale si în vitamine
Sunt o sursa importanta de magneziu, potasiu, dar si de calciu,
utile în controlul hipertensiunii arteriale. De asemenea, contin
vitamina E si vitamine din complexul B.
Contin flavonoizi cu proprietati antioxidante
Flavonoizii ajuta organismul sa lupte cu radicalii liberi produsi
de agresiunile externe: stres, infectii, poluare, alimente procesate. Ei
se gasesc si în ceaiul verde, în fructe de padure, mere, ceapa si în
ciocolata neagra. Imbunatatesc circulatia si functionarea creierului.
Sursa de grasimi sanatoase, tin colesterolul „rau” sub control
Alunele contin 60% grasimi. Acestea sunt formate în cea mai mare parte din acizi grasi esentiali, mononesaturati, printre care acidul linoleic. Grasimile mononesaturate sunt recomandate persoanelor cu niveluri crescute de colesterol „rau” în sange. Ele protejeaza vasele de sange de efectele acestui tip de colesterol, prevenind îngrosarea peretilor arteriali. In acest mod, alunele si fructele oleaginoase previn boli precum hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale, cardiopatia ischemica si infarctul miocardic.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu