vineri, 7 februarie 2014

Pocnitul degetelor poate fi periculos

Fie ca îti place sa tragi de degete, sa le îndoi sau sa le întinzi la maximum pana cand pocnesc, cineva te-a avertizat ca...nu e sanatos. Asa sa fie oare ?

Fiecare articulatie reprezinta un mecanism inteligent si complex  format din capsula articulara, ligamente si lichid sinovial, toate aceste elemente avand rolul în mentinerea mobilitatii articulare precum si rol trofic (lichidul sinovial).

Ca urmare a miscarilor efectuate, capsula articulara se întinde, volumul  articular creste - ceea ce duce la  o scadere a presiunii intraarticulare si gazele din lichidul sinovial devin insolubile cu formarea de bule.
Prin mentinerea unei presiuni scazute bulele de gaz încep sa pocneasca.

Ati sesizat ca degetele pocnesc din nou dupa 10 - 15 minute? Lucrul acesta se întampla ca urmare a revenirii spatiului articular la dimensiunile normale si gazul se dizolva în lichidul articular pentru a forma ulterior bule.

Miscarile repetitive si de lunga durata pot deteriora cartilajul articular însa nu exista o asociere clara între pocnitul degetelor si dezvoltarea artrozei/ artritei.

In aprilie 2011 aparea în  “Journal of the American Board of Family Medicine” rezultatul studiului  "Knuckle Cracking and Hand Osteoarthritis" (Uniformed Services University of the Health Sciences, Bethesda, Maryland, SUA). Autorii (Dr. Weber si echipa de studiu) mentionau lipsa unei semnificatii statistice între pocnitul degetelor si aparitia artrozei raportate la durata (în ani) si volum (frecventa zilnica -ani).

Pocnitul articulatiilor (coloana vertebrala - în special regiunea cervicala, coate, degete ) se asocieaza cu o stare de bine ca urmare a relaxarii musculaturii periarticulare, principiu asemanator chiropractiei.

Asadar, acest obicei nu se asocieaza în mod direct cu debutul unei afectiuni articulare, ci pur si simplu genereaza un oarecare grad de placere-relaxare, care poate fi însa deranjant pentru cei din jur.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu