marți, 11 februarie 2014

Despre cartofii dulci, beneficii

Fata de cartofii cu care suntem obisnuiti, cei dulci sunt mai sa­natosi, mai saraci din punct de vedere caloric si super bogati in betacaroten – de unde si cu­loarea lor portocalie. Pretul lor este destul de piperat dar pentru cresterea imunitatii (cel putin la cei mici) si pentru pro­tectia inimii merita cumparati.

Au miezul portocaliu, coaja rosie, purpurie sau portocalie mult mai subtire decat la ceilalti, cartofii dulci au in com­pozitia lor si multa vitamina A si potasiu, vitaminele B6 si C, mangan, fier, cupru si fibre. De exemplu, cantitatea de vita­mina C pe care o contine un car­tof dulce (care este destul de mare) reprezinta aproape 25% din cantitatea zilnica reco­man­data.
Dar sa vedem bolile care pot fi tratate sau ameliorate cu cartofi dulci. Un consum re­gulat de cartofi dulci protejeaza im­potriva aparitiei infarctului sau a accidentelor vasculare cere­brale si ajuta la mentinerea functiei cardiace in limite nor­male. Continutul de vitamine B si C din cartofii dulci poate diminua hipertensiunea cau­za­ta de indigestie sau de o ali­mentatie necorespunzatoare, dar daca hipertensiunea este instalata din cauza diabetului acesti cartofi trebuie evitati.

Este bine de stiut ca un cartof dulce de marime medie, fiert sau copt, consumat zilnic protejeaza inima deoarece nu contine grasimi – nici col­esterol. Cand vorbim despre imu­nitate si cartofi dulci legatura este facuta de beta­coarotenul existent, un antioxi­dant foarte puternic. Mai ales cand exista viroze in sezonul rece este bine sa consumati cate un cartof dulce pe zi.

Acesti minunati cartofi dulci, spun cercetatorii, sunt un ex­celent adjuvant in cazul afec­tiunilor stomacale si intestinale, dar mai ales sunt foarte eficienti in tratarea ulce­rului gastric (de care sufera din ce in ce mai multi romani).
Sucul de cartofi dulci este un minunat pansament gastric pentru cei care sufera de astfel de afectiuni, dar la fel de buna este si apa in care au fiert acesti cartofi. Pentru cine sufera de constipatie, con­su­mul de cartofi dulci ajuta foarte mult si repede, reduce durerea si inflamatiile care se produc, dar sucul trebuie consumat imediat dupa stoarcere.

Alte studii arata ca un consum regu­lat de cartofi dulci imbu­natateste vederea nocturna si este benefic si in alte afectiuni ale vederii, datorita cantitatii importante de betacaroten. Avand un continut bogat in vita­mine, calciu si alte minerale car­tofii dulci sunt indi­cati persoanelor care sufera de reumatism, atenuand durerile reumatismale. Sunt bogati in magneziu si previn formarea cal­culilor renali; vitamina B6 este necesara pentru reinnoirea celulara si are o actiune be­nefica asupra sistemului ner­vos – ne face sa invingem mult mai usor stresul. Acesti cartofi sunt usor digerabili (cei din cartofii dulci) si faciliteaza digestia – de aceea sunt re­comandati si celor care nu pot digera alimente grele.

Da­torita concentratiei mari de vitamina C, fier si alte elemente nutritive, cartofii dulci sunt recomandati in cazuri de bronsita, artrita si astm. Cartofii dulci sunt foarte eficienti in diminuarea infla­matiilor, atat consumati intern cat si utilizati extern. Dati pe razatoare se pot folosi sub forma de comprese pentru a trata inflamatiile ex­ter­ne si ar­surile. Daca suferiti de anemie cu deficiente de fier, cartoful dul­ce este leguma care nu tre­buie sa lipseasca din alimen­tatia zilnica. Fierul de care puteti beneficia in urma con­sumului de cartofi dulci va aju­ta echilibrarea hemoglobinei din organism. Exista o singura conditie: sa fie consumati in mod regulat de doua ori pe sap­tamana alaturi de alte alimente bogate in fier.

Cartofii dulci pre­vin aparitia cancerului si au pro­prietati deosebite antiim­batranire datorita antioxidan­tilor care lupta impotriva radi­calilor liberi. 100 de grame (sau mai mult) de cartofi dulci pe zi pot reduce riscul aparitiei can­cerului de plamani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu