Fata de cartofii cu care suntem obisnuiti, cei dulci sunt mai sanatosi, mai saraci din punct de vedere caloric si super bogati in betacaroten –
de unde si culoarea lor portocalie. Pretul lor este destul de piperat
dar pentru cresterea imunitatii (cel putin la cei mici) si pentru
protectia inimii merita cumparati.
Au miezul portocaliu, coaja rosie, purpurie sau portocalie mult mai
subtire decat la ceilalti, cartofii dulci au in compozitia lor si
multa vitamina A si potasiu, vitaminele B6 si C, mangan, fier, cupru si fibre. De exemplu, cantitatea de vitamina C pe care o contine un cartof dulce (care este destul de mare) reprezinta aproape 25% din cantitatea zilnica recomandata.
Dar sa vedem bolile care pot fi tratate sau ameliorate cu cartofi
dulci. Un consum regulat de cartofi dulci protejeaza impotriva
aparitiei infarctului sau a accidentelor vasculare cerebrale si ajuta
la mentinerea functiei cardiace in limite normale. Continutul de
vitamine B si C din cartofii dulci poate diminua hipertensiunea
cauzata de indigestie sau de o alimentatie necorespunzatoare, dar
daca hipertensiunea este instalata din cauza diabetului acesti cartofi
trebuie evitati.
Este bine de stiut ca un cartof dulce de marime medie, fiert sau
copt, consumat zilnic protejeaza inima deoarece nu contine grasimi –
nici colesterol. Cand vorbim despre imunitate si cartofi dulci
legatura este facuta de betacoarotenul existent, un antioxidant foarte
puternic. Mai ales cand exista viroze in sezonul rece este bine sa
consumati cate un cartof dulce pe zi.
Acesti minunati cartofi dulci, spun cercetatorii, sunt un excelent
adjuvant in cazul afectiunilor stomacale si intestinale, dar mai ales
sunt foarte eficienti in tratarea ulcerului gastric (de care sufera din
ce in ce mai multi romani).
Sucul de cartofi dulci este un minunat pansament gastric pentru cei
care sufera de astfel de afectiuni, dar la fel de buna este si apa in
care au fiert acesti cartofi. Pentru cine sufera de constipatie,
consumul de cartofi dulci ajuta foarte mult si repede, reduce durerea
si inflamatiile care se produc, dar sucul trebuie consumat imediat dupa
stoarcere.
Alte studii arata ca un consum regulat de cartofi dulci
imbunatateste vederea nocturna si este benefic si in alte afectiuni ale
vederii, datorita cantitatii importante de betacaroten. Avand un
continut bogat in vitamine, calciu si alte minerale cartofii dulci
sunt indicati persoanelor care sufera de reumatism, atenuand durerile
reumatismale. Sunt bogati in magneziu si previn formarea calculilor
renali; vitamina B6 este necesara pentru reinnoirea celulara si are o
actiune benefica asupra sistemului nervos – ne face sa invingem mult
mai usor stresul. Acesti cartofi sunt usor digerabili (cei din cartofii
dulci) si faciliteaza digestia – de aceea sunt recomandati si celor
care nu pot digera alimente grele.
Datorita concentratiei mari de vitamina C, fier si alte elemente
nutritive, cartofii dulci sunt recomandati in cazuri de bronsita,
artrita si astm. Cartofii dulci sunt foarte eficienti in diminuarea
inflamatiilor, atat consumati intern cat si utilizati extern. Dati pe
razatoare se pot folosi sub forma de comprese pentru a trata
inflamatiile externe si arsurile. Daca suferiti de anemie cu
deficiente de fier, cartoful dulce este leguma care nu trebuie sa
lipseasca din alimentatia zilnica. Fierul de care puteti beneficia in
urma consumului de cartofi dulci va ajuta echilibrarea hemoglobinei
din organism. Exista o singura conditie: sa fie consumati in mod regulat
de doua ori pe saptamana alaturi de alte alimente bogate in fier.
Cartofii dulci previn aparitia cancerului si au proprietati
deosebite antiimbatranire datorita antioxidantilor care lupta
impotriva radicalilor liberi. 100 de grame (sau mai mult) de cartofi
dulci pe zi pot reduce riscul aparitiei cancerului de plamani.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu