Este dovedit – ceaiul verde în special susţine o
sănătate înfloritoare. Aproape fiecare sistem din organism este
influenţat în mod benefic de această miraculoasă plantă.
Orice fel de ceai conţine cel puţin caţiva polifenoli, dar
procesarea minimă prin care trece ceaiul verde garantează faptul că
aproape toţi polifenolii săi sunt păstraţi în produsul final în forma
lor cea mai reactivă, iar rezultatul este că ceaiul verde are un
extraordinar potenţial antioxidant.
Specialiştii din cadrul Rutgers University au comparat recent
capacitatea de a lupta împotriva radicalilor liberi a 12 tipuri diferite
de ceai, inclusiv cateva varietăţi de ceai verde, oolong şi negru. Rezultatele
au fost în concordanţă cu cele ale altor studii: s-a constatat că
ceaiul verde conţinea cele mai mari cantităţi de polifenoli – în special
EGCG. Ceaiul oolong se afla undeva la mijloc, iar ceaiul negru (ca
rezultat al procesului său de autooxidare) avea cel mai mic nivel de
polifenoli.
Studiile privind efectele consumului de ceai asupra oamenilor
confirmă dovezile de laborator că ceaiul verde este cel mai eficient în
curăţirea de radicali liberi. Intr-unul dintre studii, 5 adulţi au băut
fiecare aproximativ 2 ceşti de ceai verde, în timp ce alţi 5 adulţi au
băut aceeaşi cantitate de ceai negru. Eficacitatea antioxidantului din sangele lor a fost măsurată înainte de consumarea ceaiului, apoi la 30, la 50 şi la 80 de minute după ingerare.
Atat ceaiul verde, cat şi cel negru au îmbunătăţit
capacitatea antioxidantă a sangelui, deşi ceaiul verde a fost de 6 ori
mai puternic decat cel negru în această privinţă. Creşterea funcţiei
antioxidante a atins punctul maxim în numai 30 de minute la cei care au
băut ceai verde şi în 50 de minute la cei care au băut ceai negru.
Rapiditatea efectului ceaiului asupra funcţiei antioxidante a sangelui
sugerează că polifenolii din ceai sunt absorbiţi în partea superioară a
tractului digestiv.
Aproape toate beneficiile ceaiului verde pentru sănătate se bazează
pe funcţia antioxidantă a extractului de ceai verde. Polifenolii previn
bolile cardiovasculare protejand colesterolul LDL de modificările care
favorizează apariţia bolilor de inimă, reduc riscul de cancer prin
neutralizarea radicalilor liberi înainte de a putea avea loc mutaţii
genetice şi protejează sănătatea în multe alte feluri.
O atenţie sporită trebuie întreptată către ficat. Acest organ
fabrică aminoacizii şi colesterolul, elimină deşeurile din sange,
detoxifică organismul de alcool şi de alte toxine şi descompune multe
medicamente, susţine dr. Lester A. Mitscher în "Cartea ceaiului verde.
<> confirmat ştiinţific". Fiecare respiraţie, fiecare pahar cu apă
pe care îl bem şi fiecare îmbucătură pe care o mancăm sunt potenţiale
surse de toxine.
Reducerea expunerii la toxine este principalul mod de a proteja organismul, dar de multe ori toxinele nu pot fi, pur şi simplu, evitate; ele se află în poluarea aerului, în fumul de tutun, în reziduurile pesticidelor şi în unele arome şi coloranţi artificiali. Ficatul poate fi afectat extrem de rău de toxine, deoarece datoria lui este să cureţe sangele de substanţele otrăvitoare înainte ca acestea să aibă şansa să ajungă în alte părţi ale organismului. Polifenolii din ceai susţin sistemul de enzime detoxifiante al ficatului care elinină radicalii liberi şi toxinele din organism.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu