La noi, floarea galbenă de păpădie o întâlnești pe orice petec de pământ
scăldat de soare. Frunzele sale verzi, cu un gust amărui, asemănătoare
celor de rucola, cu care se înrudește, pot fi un ingredient important în
salata de primăvară.
Păpădia (Taraxacum officinale), numită și buhă, cicoare, crestățea,
lăptucă, floarea-mălaiului, se găsește în peste 100 de specii. Are
frunzele lungi, crestate și florile galbene, grupate în capitule. Crește
foarte bine în toate regiunile țării. Perioada în care se poate găsi
păpădia este mare, de primăvara timpuriu până toamna târziu.
Această plantă este o sursă importantă de potasiu, sodiu, calciu,
fosfor și fier. Frunzele conțin o cantitate mai mare de vitamina A decât
morcovii, de asemenea vitaminele B, C, D și K. Frunzele de păpădie
conțin cupru, siliciu și mangan. Rădăcinile conțin în plus inulină și
zaharuri complexe. Este bogată în calciu și magneziu. Păpădia conține
colina (compus important în afecțiunile hepatice), precum și flavonoide
și carotenoide.
Aparent, banala păpădie este una din cele mai puternice plante
antitoxice și depurative de la noi. Pentru uz terapeutic, sunt folosite
atât frunzele, cât și rădăcinile de păpădie. Frunzele de primăvară sunt
mai bune în salată decât cele din vară. Sucul de păpădie a fost folosit
din cele mai vechi timpuri pentru tulburările de vedere. În tratarea a
numeroase afecțiuni, sunt indicate tinctura de păpădie și decoctul de
păpădie.
Primele cercetări științifice din Europa asupra efectelor păpădiei
datează din prima jumătate a secolului al XX-lea. Câteva teste clinice
preliminare indică faptul că unele preparate din păpădie pot trata
tulburările intestinale. Specialiștii consideră că aceasta este o plantă
valoroasă, care poate fi folosită atât ca aliment, cât și ca
medicament.
Frunzele, tulpinile și rădăcinile sale ajută la mobilizarea și
eliminarea toxinelor din trup și cresc tonusul întregului organism.
Este foarte bogată în potasiu, un diuretic natural și sigur în
cazurile de retenție de apă. Sucul făcut din frunzele păpădiei, crude
sau uscate, este foarte util în cazurile de constipație, la fel și
rădăcina acestei plante, când este corect procesată.
Specialiștii o folosesc cu succes în tratarea diverselor boli ale
ficatului și o recomandă chiar și în cazurile extreme de ciroză. Ajută
la creșterea secreției de bilă. Sucul de păpădie este un tonic puternic
pentru ficatul leneș din cauza abuzului de alcool sau a dietei severe.
Un efect deosebit îl are atât planta uscată, cât și cea proaspătă, în
tratamentul diabetului zaharat, boală în care are uneori efecte
miraculoase.
Păpădia face parte dintre plantele cele mai bogate în provitamina A.
Este foarte eficientă în lupta împotriva radicalilor liberi, care duc la
îmbătrânirea pielii. De asemenea, prin proprietățile sale de
detoxifiere, tonifică și dă un aspect sănătos și mai luminos pielii.
Aceasta plantă este utilizată și în cazurile de anemie și hepatită și
poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Păpădia poate, de
asemenea, alina durerile reumatismale și artrita.
Alte afecțiuni în care este folosită cu succes sunt acneea, alergia,
indigestia, gastrita hipoacidă, dispepsia, guta, intoxicații diverse,
toxiinfecții alimentare, tromboflebită, ateroscleroză, hemoroizi,
îmbunătățirea circulației sângelui, obezitate, transpirație, tulburări
de metabolism, inflamații ale ganglionilor. Rădăcinile plantei sunt
utilizate în principal ca stimulent al poftei de mâncare. Florile de
păpădie au proprietăți antioxidante și pot ajuta la întărirea sistemului
imunitar.
În China, o varietate de păpădie este folosită de mult timp pentru
tratarea hepatitei, cancerului și diverselor afecțiuni ale glandei
mamare (inflamații, probleme legate de secreția laptelui, cancer de
sân), precum și pentru îmbunătățirea rezistenței imunitare la infecțiile
căilor respiratorii. Folosirea păpădiei este deja recunoscută în
numeroase farmacopei consacrate.
Rădăcinile plantei sunt deseori prăjite și se folosesc în prepararea
unei băuturi similare cafelei sau ceaiului. Este, de asemenea, adăugată
cafelei obișnuite, pentru a-i îmbunătăți acesteia parfumul. Partea verde
a păpădiei se poate folosi în diferite rețete și chiar în producerea
vinului.
Frunzele trebuie culese dimineața devreme, înainte ca floarea să se
deschidă. Dacă sunt culese după înflorire, în timpul zilei, frunzele pot
fi foarte amare. Cu cât sunt recoltate mai târziu, spre toamnă, cu atât
sunt mai bogate în nutrienți.
În cazurile de ulcer și gastrită, păpădia este bine să fie folosită
cu precauție, deoarece poate cauza o supraproducție de acid gastric.
Sucul care se găsește în tulpini poate provoca celor sensibili alergii.
Cei care au probleme de retenție de apă trebuie să consulte un medic
înainte de a utiliza această plantă, pentru a verifica nivelul de
potasiu.
marți, 14 aprilie 2015
Home »
eliminarea toxinelor
,
floare
,
medicament
,
papadia
,
planta
,
tratament naturist
,
vitamine
» Papadia ajuta la eliminarea toxinelor din trup
Papadia ajuta la eliminarea toxinelor din trup
03:33
eliminarea toxinelor, floare, medicament, papadia, planta, tratament naturist, vitamine
No comments
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu