vineri, 28 martie 2014

Spalatul pe maini scade riscul de imbolnavire

Uda mainile cu apa care curge

Daca mainile sunt spalate intr-un lighean sau alt recipient cu apa care nu curge, acestea se pot recontamina.

Spumarea si frecarea energica a palmelor una de alta

In acest fel se produce efectul de frictiune care indeparteaza mizeria, grasimea si microbii. Microbii se afla pe toata suprafata mainii, in special sub unghii.

Freaca mainile timp de 20 de secunde

Pe marginea acestui aspect se poarta inca discutii. Timpul difera in functie de tipul si cantitatea de mizerie. De exemplu, un medic chirurg, care dupa o interventie chirurgicala poate sa raspandeasca o boala, trebuie sa se spele mai mult timp. Cele 20 de secunde sunt un standard international pentru ca s-a observat ca spalatul pe maini mai indelungat este mai eficient decat cel de durata mai scurta.

Clatirea

Dupa ce sapunul si frecatul si-au facut datoria, indepartand microbii, este momentul sa fie date jos de pe maini, altfel te poti recontamina. Ca si la punctul unu si din motive identice, clatirea se face cu apa care curge. In cazul in care esti in drumetie, toarna-ti apa peste maini cu un ibric.

Uscarea mainilor

Ultima etapa este foarte importanta deoarece scade pericolul transmiterii germenilor. Transmiterea se face mai usor de la si catre maini ude. Pentru asta ai nevoie de un uscator sau de un prosop curat, uscat.

De retinut: spalatul pe maini scade riscul de imbolnavire si de contactare a "bolii mainilor murdare" - hepatita A!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu