luni, 17 februarie 2014

Victor Ponta: Basescu sa depuna 70 de plangeri penale, sa fie sanatos

Traian Băsescu şi Victor Ponta îşi continuă războiul personal. Fiecare ieşire publică este folosită pentru a scoate în evidenţă greşelile adversarului. 

Dacă Traian Băsescu încearcă să demonstreze că indiferent de ce face Ponta preşedintele are ultimul cuvânt, premierul vrea să inducă publicului părerea că Executivul, pe care îl conduce, are un rol decisiv în vreme ce şeful statului nu are decât un rol decorativ. Cu alte cuvinte Băsescu doar ia act de hotărârile luate la Palatul Victoriei.
Premierul Victor Ponta i-a răspuns luni preşedintelui Traian Băsescu, explicând că din punct de vedere legal şi constituţional lucrurile sunt foarte clare după demisia unora dintre miniştri liberali şi că şeful statului poate să-i facă şi „70 de plângeri penale".
„Situaţia juridică este foarte clară şi pentru Băsescu, care minte şi îşi bate joc de oameni ca de obicei când spune că nu s-au publicat decretele în Monitorul Oficial. Păi ce, a semnat dânsul un decret şi nu l-am publicat eu? Nu a semnat niciun decret. Să-mi trimită decretul dacă vrea. (...) Deci lucrurile sunt foarte clare. Din punct de vedere legal şi constituţional, să facă 70 de plângeri penale, să fie sănătos", a declarat Victor Ponta la finalul şedinţei USL de luni, precizând că demisiile miniştrilor liberali sunt depuse la el.
„Ele reprezintă o voinţă personală care se va concretiza din punct de vedere legal atunci când voi înainta... eu nu pot să înaintez o propunere de revocare a unui ministru fără să fără să spun cine ocupă funcţia în locul lui. (...) Nu există să las aşa, în aer, ministere. În acest moment, semnăturile, zi de zi, pentru salarii (...) pentru tot ce are de semnat ministrul de Finanţe sau ... La interne semnează domnul Oprea pentru că există decretul preşedintelui publicat în Monitorul Oficial", a mai spus premierul.
Întrebat de ce nu a pus interimari şi la alte ministere, el a răspuns că atunci când l-a numit pe Gabriel Oprea la Interne „am avut o înţelegere cu Crin Antonescu, altfel nu l-aş fi numit". Victor Ponta a mai notat că, deşi n-au venit la şedinţa de guvern de miercurea trecută, miniştrii demisionari au pregătit-o.
Precizările lui Victor Ponta au venit după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la B1 TV, că ziua în care îi va face premierului plângere penală pentru corupţie şi abuz în serviciu nu este departe, el apelând deja în acest sens la un grup de jurişti. Printre aspectele reclamate de preşedinte s-a numărat situaţia produsă la Guvern după demisiile unor miniştri, el arătând că locul lor trebuia ocupat interimar de cineva din actuala componenţă a Executivului. „Guvernul funcţionează cu măsuri care încalcă Constituţia. Trei miniştri şi-au dat demisia. Suntem în stilul de a guverna neconstituţional al lui Victor Viorel Ponta", a declarat Traian Băsescu pe B1 TV, criticând faptul că premierul nu a publicat demisiile în Monitorul Oficial. „În perioada dintre demisie până se rezolvă problema trebuie să fie nişte miniştri interimari dintre actualii membri ai Guvernului. (...) Este nepermis să nu ştii într-un stat democratic dacă un ministru este sau nu. (....) După ce şi-au anunţat demisia ei nu mai au nicio autoritate în ministerele respective. Iar premierul spune că el nu va publica în Monitorul Oficial. (...) Acesta este abuz de Putere", a mai spus preşedintele.
Reacţia lui TRaian Băsescu a venit după ce BPN al PNL a decis în 7 februarie nominalizarea lui Teodor Atanasiu la Ministerul Economiei, Eugen Nicolăescu la Ministerul Finanţelor, Cristian Buşoi la Sănătate şi a lui Klaus Iohannis pentru poziţiile de vicepremier şi ministru de Interne. La negocierile ulterioare din cadrul USL, co-preşedinţii Uniunii nu s-au înțeles însă cu privire la modificările aduse structurii Guvernului, liberalii refuzând că accepte ca din Guvern să facă parte şi un al patrulea vicepremier, din partea PC, aşa cum a propus Victor Ponta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu