duminică, 1 septembrie 2013

De ce se ofileste podoaba capilara?

Ingrijirea si caderea parului au ajuns adevarate obsesii pentru multi romani. Care sunt explicatiile si solutiile cand vine vorba despre caderea parului, ingrasarea lui sau enervanta matreata?

De ce „se ofileste” podoaba capilara

Pentru a intelege mai bine aceasta problema,  puteti compara podoaba capilara cu o gradina. Modul in care creste este rezultatul a ceea ce se intampla „dedesubt”. Pot interfera cu ciclul cresterii parului de la medicamente, pana la stresul unei operatii, infectii sau chimicale. „Pe langa cauzele genetice si hormonale, mai sunt incriminate pentru caderea parului stresul, avitaminozele si unele cauze specifice. Exista caderi de par generalizate sau localizate, cunoscute sub numele de pelada sau alopeciae areata. In aceasta situatie, cautam si cauze infectioase sau autoimune care pot genera problema”, explica medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Chiar daca pierderea parului pare mai grava si mai frecventa in cazul barbatilor, si femeile au un risc la fel de mare de a ramane fara par sau de a avea firul extrem de fragil si subtire. Cele mai multe remarca problema cand ajung la varsta de 50-60 de ani, insa se poate intampla si mult mai devreme. 

E normal sa pierdem si 100 de fire de par zilnic

Cei mai multi oameni pierd intre 50 si 100 de fire de par in fiecare zi, potrivit Academiei Americane de Dermatologie. In zilele in care parul este spalat, cad pana la 250 de fire, insa nu e bine sa evitati spalarea, fiindca oricum parul o sa cada. Un indiciu care tradeaza o cadere anormala a podoabei capilare este si urmatorul: dimineata, la trezire, pe perna veti observa o cantitate mai mare de fire, ca si la oglinda unde va pieptanati.

In timp ce la barbati caderea parului apare de la frunte catre crestetul capului, la femei se manifesta mai degraba subtierea firului de par pe partea centrala a scalpului.

Sfatul medicului Mihaela Leventer pentru cei care sunt de parere ca pierd parul intr-o proportie exagerata: mergeti la o un dermatolog. „Acesta va stabili daca este vorba de o afectiune dermatologica sau daca e o cadere fiziologica. Tot el va spune analizele necesare pentru a descoperi cauza”.

Tratamentele depind de motivul pierderii podoabei capilare: se administreaza vitamine, mai ales cele din seria B si minerale, cum ar fi seleniul si zincul, pentru ca ajuta la revigorarea parului, dar, de cele mai multe ori, se dau medicamente specifice, ghidate de analize, adauga medicul.

Cinci cauze ale caderii podoabei capilare

1. Stres

Variatiile mari de greutate, contraceptivele, dar si un divort sau operatiile pot face parul sa cada.

2. Mostenirea genetica

Barbatii ai caror tati si bunici (si din partea mamei) au avut chelie au un risc mare sa aiba aceeasi problema.

3. Schimbari hormonale Apar atat la femei tinere, cat si la cele aflate la menopauza. Se pot asocia cu seboreeasi acneea.

4. Cauze infectioase si autoimune

Artrita reumatoida, diabetul de tip I, scleroza multipla, psoriazisul.

5. Dieta precara  

In special lipsa proteinelor si a fierului din alimentatie poate amplifica diminuarea podoabei capului.

Spalati parul cand simtiti nevoia!

Multe intrebari ale cititorilor vizeaza parul gras si matreata. „In aceste cazuri e vorba de dermatita seboreica, afectiune care se manifesta cu mancarimi si cojirea scalpului. Boala se trateaza si cu sampoane antidermatita seboreica. Varianta aceasta de tratament este cea mai simpla si usor de utilizat”, recomanda medicul dermatolog. Ingrasarea parului este fiziologica si  toate persoanele se confrunta cu ea. Pentru a o corecta, ne spalam. 

„Ritmul spalarii este dat de normele sociale, de obiceiuri culturale, de posibilitati si de obtinerea senzatiei de confort, care e diferita de la o persoana la alta”, adauga medicul. Astfel, sunt indivizi care considera corect si confortabil spalatul zilnic, altii se spala pe cap la doua zile sau la o saptamana, dar sunt si populatii care nu se spala si pretuiesc seboreea, cu care isi construiesc un aspect specific al podoabei capilare.

Dereglarile hormonale care va pot lasa fara par. Cele trei cauze posibile

Caderea parului  din cauze hormonale este mai frecventa in cazul femeilor. Exista trei situatii de acest tip, explica Dan Peretianu, medic primar endocrinolog si doctor in stiinte medicale, la Centrul Medical Povernei din Bucuresti.

1. Caderea parului de pe cap la fetele/femeile cu

hiperandrogenism. Asta inseamna ca parul creste unde nu trebuie, inclusiv pe barbie si pe extremitati, si cade de pe cap.

2. La menopauza. Sunt multe femei care nu  mai au estrogen si, din aceasta cauza, are de suferit si podoaba capilara.

3. Hipotiroidism (glanda tiroida nu secreta suficienti hormoni tiroidieni). In formele accentuate, parul cade de peste tot. Se manifesta si cu oboseala, crestere in greutate,  edeme, piele uscata.

Tratamentul se da dupa analize amanuntite

Solutiile de tratament trebuie alese in functie de cauza identificata in urma analizelor. „La hiperandogenism de cauza ovariana, nu suprarenala, care se asociaza si cu seboree si acnee, se recurge la blocarea secretiei ovariene, prin administrarea de estroprogestative, la care se adauga, in functie de progestiv, si un antiandrogen”, sunt explicatiile oferite de medicul endocrinolog. Daca la mijloc este o tumora ovariana, se intervine asupra tumorii, iar daca este una suprarenala, se opereaza, de asemenea.

Pentru femeile aflate la menopauza, care sunt afectate de caderea masiva a parului, se recomanda administrarea de estrogen, „ceea ce femeile noastre nu prea fac”, completeaza medicul endocrinolog.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu