luni, 13 aprilie 2015

Prima grefa de cap, operatie imposibila

Un rus care suferă de o gravă boală degenerativă a autorizat un chirurg controversat, să încerce să-i transplante capul unui alt corp. Valery Spiridonov suferă de boala Werding Hoffman. Mușchii săi sunt atrofiați și nu se poate deplasa.
Este informatician, are 30 de ani și știe că această boală genetică nu-i mai dă multe șanse la viață. A luat o decizie vitală și își pune viața în mâinile controversatului medic italian Sergio Canavero. Spiridonov crede că acest transplant, pe un corp sănătos, îi va prelungi viața. Operația va dura 36 de ore și va costa 10 milioane de euro. Cele două capete vor fi tăiate în același timp, cu o lamă specială. Capul lui Spiridonov va fi lipit la corpul donatorului cu ajutorul unui lipici, inventat de Canavero.
După operație, pacientul trebuie să stea o lună în comă pentru a fi regenerate legăturile nervoase. Dacă operația va fi un succes, pacientul se va putea mișca, va putea vorbi cu propria voce și privi cu proprii săi ochi. Pentru a fi acceptată grefa îi vor fi administrate imunosupresoare puternice. Medicul Canavero consideră că grefe spectaculoase au fost un succes, în ultimii ani, cum ar fi grefe de ochi, mâini, picioare, uter.
Prima grefă de cap reușită, s-a realizat pe o maimuță, acum 40 de ani. Maimuța a trăit câteva zile.
Canavero susține că are o tehnică deosebită, cu ajutorul căreia măduva spinării a donatorului fuzionează cu cea a persoanei care primește corpul. Lumea științifică este în stare de șoc, după declarațiile lui Canavero. Unii medici susțin că o astfel de operație nu poate fi un succes. În primul rând trebuie ca țesuturile de la cele două persoane, donator și primitor, să fie compatibile și să existe o tehnică de cicatrizare.
Medicina nu este atât de evoluată, încât o astfel de operație să fie un succes. Alți medici vorbesc despre probleme de etică, în astfel de operații. Sergio Canavero pare nebun pentru mulți specialiști. El este medic neurochirurg la Universitatea din Torină. Într-un interviu acordat recent, Canavero a declarat că are deja o echipă formată din 150 de medici, tehnicieni, anesteziști, infirmieri. El crede că astfel de operații dau viața eternă. Întrebat ce se întâmplă cu conștiința unei persoane, în astfel de cazuri, el a răspuns că aceasta va rămâne, deoarece creierul nu este decât un filtru.
În cazurile de grefă de inimă s-a înregistrat un transfer de amintiri, de la donator la primitor. Donatorul trebuie să se afle în moarte cerebrală. Corpul celui care primește grefa va fi supus unei încetiniri a metabolismului, astfel încât creierul să nu fie deteriorat, pe perioada când nu este irigat. Se naște un om nou, susține Caravero, care poate avea și copii. Întrebat ai cui descendenți sunt copiii, medicul a răspuns că biologic sunt descendenții donatorului, ai mortului, dar vor fi moștenitorii noului om creat.
Ideea unor astfel de grefe au preocupat pe cercetători, încă din anul 1908, când profesorul american Charles Guthrie juxtapune la corpul unui cățel, capul unui câine. Animalul cu două capete a trăit 8 zile.
În anul 1954, profesorul rus, Vladimir Demikhov a făcut mai multe transplanturi de cap la câini. Unul dintre ei a trăit 29 de zile. În anul 1970, profesorul american White face un transplant pe o maimuță. Aceasta a trăit 8 zile, dar nu se putea deplasa. Oare știința avansează fără să țină cont de etică?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu