duminică, 20 aprilie 2014

Misiunea LADEE a costat 280 de milioane de dolari

Evenimentele care implica prabusirea unor nave spatiale sau sateliti pe suprafata Lunii nu se produc prea des. Acum, agentia spatiala americana NASA a anuntat ca vehiculul sau spatial LADEE s-a prabusit pe Luna, dupa o misiune de cercetare a atmosferei acesteia de 128 de zile.

Sonda spatiala a avut viteza de 5.800 de kilometri pe ora in momentul impactului cu suprafata lunara, potrivit Daily Mail.

Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer a reusit sa supravietuiasca intunericului prelungit si frigului din timpul eclipsei de Luna, din 15 aprilie.

LADEE isi finalizase cu succes misiunea inca de luna trecuta, iar in ultimele saptamani efectua deja zile suplimentare. Vehiculul spatial a gazduit primul sistem al NASA de comunicatii in ambele sensuri, care folosea un laser in loc de unde radio.

Sonda a fost lansata pe 6 septembrie 2013 de la Wallops Flight Facility din Virginia, Statele Unite. Inca de la inceput, NASA planificase ca aceasta sa se prabuseasca pe Luna, departe de artefactele misiunilor Apollo desfasurate intre anii 1969 si 1972.

Misiunea LADEE a costat 280 de milioane de dolari, iar sonda a identificat diferite componente ale atmosferei Lunii, precum neon, magneziu si titan.

Inainte de prabusirea sondei LADEE, ultimele vehicule spatiale construite de oameni si care au sfarsit pe suprafata lunara au fost satelitul LCROSS in anul 2009 si nava Grail in 2012.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu