sâmbătă, 8 februarie 2014

Cum va fi vremea pentru lunile februarie – mai 2014

Prognoza pentru lunile februarie – mai emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) arată că temperaturile vor fi în general apropiate de normal, exceptând regiunile sudice şi estice, unde ar putea fi mai cald decât de obicei.
Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii.
În luna februarie, temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice (-1,1 grade Celsius) în regiunile centrale şi nordice şi peste aceste medii în restul teritoriului. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile climatologice (35,4 l/mp), posibil local excedentare în vestul, nord- vestul şi centrul ţării.
În martie, temperatura va avea valori apropiate de mediile multianuale (3,4 grade Celsius), exceptând regiunile  sud- estice şi local sudice, unde se vor situa peste normalul perioadei. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării exceptând sud-estul, unde se vor încadra în normele climatologice (35,6 l/mp).
În aprilie, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice (9,2 grade Celsius) în sud- estul, vestul şi local în sudul ţării şi se vor situa sub normalul perioadei în restul regiunilor. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale (51,5 l/mp), cu o tendinţă de excedent în centrul şi nordul ţării.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu