duminică, 9 februarie 2014

Cornul de rinocer se vinde mai scump decat aurul?

Faptul că braconierii fac bani grei pe piața neagră nu este o noutate. Totuși, pe continentul african există un animal extrem de căutat, deoarece cornul său se vinde mai scump decât aurul.
Dacă un kilogram de aur poate fi cumpărat în prezent cu aproximativ 30.000 de euro, cei care vor să cumpere de pe piața neagră corn de rinocer trebuie să scoată din conturi nu mai puțin de 40.000 de euro pe kilogram. Banii frumoși pe care îi pot face vânătorii ilegali de pe urma rinocerilor a dus la creșterea exponențială a braconajului. Potrivit cifrelor Comisiei Europene, pe parcursul anului trecut, în Africa de Sud au fost braconați peste 1.000 de rinoceri, în comparație cu 13 în 2007.

Traficul cu specii sălbatice, incluzând aici comerțul transfrontalier ilegal cu resurse biologice capturate din sălbăticie, inclusiv comerțul cu cherestea și specii marine, s-a intensificat în ultimii ani, spun reprezentanții Comisiei Europene. Asta deoarece traficul cu specii sălbatice este, în prezent, unul dintre cele mai profitabile tipuri de activități infracționale transnaționale din lume, din cauza cererii ridicate și în continuă creștere de produse din specii sălbatice, în special în Asia.

De pe urma acestui fenomen mai au de suferit și elefanții africani. Numărul acestor animale ucise ilegal s-a dublat în ultimii zece ani, ajungând la 22.000 de elefanți braconați în 2012. Totodată, 78% din cazurile de moarte a tigrilor de Sumatra survin din cauza braconajului, având în vedere că oasele de tigru se vând cu 900 de euro/kilogram.

Implicațiile acestui fenomen sunt chiar mai adânci în unele societăți. Traficul cu specii sălbatice „perpetuează instabilitatea regională în Africa Centrală, unde anumite grupuri de miliție folosesc venituri provenite din traficul cu specii sălbatice pentru a-și finanța activitățile”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

În acest context, Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu privire la modul în care UE poate fi mai eficace în combaterea traficului cu specii sălbatice.

„Traficul cu specii sălbatice are un impact puternic asupra biodiversității și este nevoie să găsim mijloace de acțiune mai eficace. Această consultare este un prim pas către ceea ce sper că va constitui o schimbare majoră în abordarea noastră”, a declarat Janez Potočnik, comisar european pentru mediu.

La rândul său, Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne, a spus că „Traficul cu specii sălbatice creează profituri însemnate pentru grupurile infracționale organizate internaționale. Comunicarea pe care o adoptăm stabilește modul în care toate părțile interesate pot colabora pentru a combate această infracțiune, într-un mod cât mai eficient”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu